Novosti

>

4. 8. 2018

Spomen obilježje palim braniteljima na Ljubovu

Spomen obilježje palim braniteljima na LjubovuUoči Dana pobjede i domovinske zahvalnosti te Dana hrvatskih branitelja, upriličeno je otkrivanje Spomen obilježja poginulim braniteljima u VRO "Oluja" Zbornog područja Gospić, na Ljubovu.

Prigodom Dana pobjede i domovinske zahvalnosti i Dana hrvatskih branitelja, predsjednica Republike i vrhovna zapovjednica Oružanih snaga RH, Kolinda Grabar-Kitarović u subotu je na Ljubovu nazočila otkrivanju Spomen obilježja za poginule branitelje u operaciji 'Oluja' Zbornog područja Gospić, gdje je poručila da su poginuli branitelji obaveza Hrvatske za budućnost te kako je važno ustrajati da se osiguraju bolji uvjeti za život svih generacija.

Tri metra visok spomenik na Ljubovu autora Josipa Cvrtile nazvan je 'Pobjednik' i predstavlja vojnika koji zabija hrvatski stijeg.

"Domovinski rat omogućio nam je očuvati i slobodno izražavati svoj nacionalni i državni identitet, svoja obilježja i vrijednosti. Stoga je čuvanje uspomena i vrijednosti Domovinskog rata važno, ne samo radi sjećanja na hrvatske branitelje i njegove žrtve i radi obilježavanja ratnih događaja i pobjeda, nego i zbog očuvanja svih nacionalnih i državnih vrijednosti", poručila je Grabar-Kitarović te navela kako je svaki poginuli hrvatski branitelj ujedno i podsjetnik na najvažnije vrijednosti hrvatskog naroda i države.

Posebno je istaknula Primorsko-goransku i Istarsku županiju, koje su unatoč udaljenosti od bojišnice dale doprinos pobjedi, a zahvalila je i Ministarstvu hrvatskih branitelja, županijama, gradovima i općinama te svim domoljubima koji su pomogli izgradnju ovoga velebnog spomenika, kao i njegovu autoru Josipu Cvrtili.

Delegaciju Promorsko-goranske županije predvodio je pročelnik Ureda Županije Goran Petrc.

ispiši stranicu ispiši stranicu