Novosti

>

9. 10. 2017

PGŽ osigurala bespovratna EU sredstva za otočne domove zdravlja i energetsku obnovu škola

PGŽ osigurala bespovratna EU sredstva za otočne domove zdravlja i energetsku obnovu škola Zamjenik župana Marko Boras Mandić redovitu press konferenciju otvorio je informacijom o prošlotjednom potpisivanju ugovora u Vladi RH o dodjeli bespovratnih sredstava Primorsko-goranskoj županiji čime je osigurano ukupno 3 milijuna kuna za projekt "Unaprjeđenje primarne zdravstvene zaštite na otocima".Ugovorom su obuhvaćeni domovi zdravlja u Krku, Lošinju, Cresu i Rabu. Primorsko-goranska županija, zajedno s Domom zdravlja, osigurat će 15 posto sredstava iz vlastitih izvora dok je 85 posto bespovratnog novca iz EU fondova.

Projekt obuhvaća nabavku dijagnostičke opreme i uređenje ambulanti, a najveći dio ugovora odnosi se na  kupnju RTG uređaj za Dom zdravlja na Krku, ultrazvuk na Cresu, pedijatrijski ultrazvuk za dom zdravlja u Krku te ugradnja lifta za  osoba s posebnim potrebama u Malom Lošinju.

Zamjenik župana istaknuo je kako je s  područja PGŽ-a,  osim  navedenog projekta, potpisan i ugovor s Medicinskim fakultetom Sveučilišta u Rijeci koji je nositelj projekta Znanstveni centar izvrsnosti za virusnu imunologiju i cjepiva, ukupne vrijednosti 37.716.072,15 kn. Zamjenik se osvrnuo i na projekt prekogranične suradnje "CARNIVORA DINARICA" o dugoročnom očuvanju populacije velikih zvijeri, vuka, medvjeda i risa te se izvrsno oslanja na projekt koji je pokrenula  Županija, osnivanje Centra za velike zvijeri u Staroj Sušici", rekao je zamjenik Boras Mandić.

Zamjenik Mamula najavio je veliku manifestaciju obilježavanja 300. godina pravoslavlja u Rijeci koje će se održati  od 14.- 29. listopada a kojoj je Primorsko-goranska županija pokrovitelj. Od brojnih događanja istaknuo je Svečanu akademiju u Pomorskom i povijesnom muzeju Hrvatskog primorja te Međunarodni znanstveni skup na temu Provoslavlje na sjevernom jadranu u 18. stoljeću. Zamjenik Mamula  istaknuo je činjenicu da je ovaj jubilej izuzetno značajan i poseban jer se obilježava u godini u kojoj je Rijeka dobila prestižnu titulu Europske prijestolnice kulture, i to pod motom "luka različitosti".

Pročelnica UO za odgoj i obrazovanje Edita Stilin rekla je kako se ovog mjeseca obilježava 390 godina postojanja Prve sušačke hrvatske gimnazije u Rijeci i Prve  riječke hrvatske gimnazije te najavila za 26. listopada otvaranje novouređenog prostora Sušačke gimnazije i prelazak na  škole  u rad u jednoj smjeni. Pročelnica se osvrnula  i na europske projekte koji se provode u odjelu za odgoj i obrazovanje te istaknula da  nam je iz europskog socijalnog fonda odobreno financiranje 81 pomoćnika u nastavi za 83 učenika.  PGŽ-u  je  odobren maksimalni iznos od 10 milijuna kuna. Pročelnica je  također navela da je za projekt Shema školskog voća, povrća mlijeka i mliječnih proizvoda, u koji su  uključene 24 osnovne i 15 srednjih škola, izravno iz europskih sredstava osigurano  700 tisuća kuna. Istaknula je također da je prošli tjedan  s Fondom za energetsku učinkovitost potpisan ugovor za obnovu 8 zgrada ukupne vrijednosti 33 milijuna kuna.

Pročelnik UO za regionalni razvoj, infrastrukturu i upravljanje projektima Ljudevit Krpan  rekao da je kao regionalni koordinator sudjelovao na Danima regionalnoga razvoja i fondova EU u gdje je potpisan Sporazum s Ministarstvom regionalnoga razvoja kojim je osigurano 1 mil. kuna za aktivnosti izrade Nacionalne razvojne strategije do kraja 2030. godine te provođenje Programa pripreme lokalnih razvojnih projekata prihvatljivih za financiranje iz Europskih strukturnih i investicijskih fondova.

ispiši stranicu ispiši stranicu