Novosti

>

11. 10. 2017

Projekt SCREEN: razvoj održive alternative konzumerizmu

ScreenPredstavnici Primorsko-goranske županije sudjelovali su u Bruxellesu na sastanku projektnih partnera na projektu SCREEN- "Sinergijska cirkularna ekonomija u Europskim regijama". Projekt se provodi u okviru EU Programa Horizon 2020 u kojem trenutno sudjeluje 18 projektnih partnera iz 15 europskih regija, pri čemu je Primorsko-goranska županija jedini projektni partner iz Republike Hrvatske.

Cirkularna ekonomija je sustav koji podrazumijeva pametan, održiv i uključiv rast kao alternativu modelu linearne ekonomije vođene načelom "uzmi, proizvedi, konzumiraj i odbaci".

Svrha Projekta SCREEN je podrška jačanju kapaciteta regionalnih dionika koji su uključeni u aktivnosti cirkularne ekonomije, a sukladno konceptu pametne specijalizacije svake regije te ravnomjernog i održivog razvoja europskih regija sukladno načelu decentralizacije. 

Stoga se kroz Projekt SCREEN nastoji europske regije međusobno povezati u svojevrsni transregionalni operativni okvir za podršku tzv. "cirkularne" poduzetničke inicijative kao rezultat primjene rješenja projekata već provedenih u okviru Programa Horizon 2020. 

Na sastanku u Bruxellesu projektni partneri raspravljali su o prijedlogu 'Memoranduma o razumijevanju' kojim bi se u okviru Europskih strukturnih fondova kojima upravljanju pojedine države članice, odnosno europske regije predvidjele mjere odnosno financijska sredstva za provedbu projekata u domeni razvoja cirkularne ekonomije.

Jedna od tema sastanka bili su i daljnji koraci na suradnji regija i uspostavi cirkularnih lanaca vrijednosti te prijedlozi kriterija za ocjenjivanje projekata cirkularne ekonomije.

Na sastanku se raspravljalo i o daljnjim aktivnostima projekta osobito o nadolazećoj dvodnevnoj radionici koja će se održati u studenom u Londonu.

Projekt SCREEN je potpunosti u skladu s Razvojnom strategijom Primorsko-goranske županije 2016.-2020., strateškim ciljem "Razvoj konkurentnog i održivog gospodarstva" te ujedno odražava strateško opredjeljenje Primorsko-goranske županije prema ujednačenom i održivom regionalnom razvoju s naglaskom na inovativne i zelene tehnologije te poslovne modele.

ispiši stranicu ispiši stranicu