Novosti

>

12. 10. 2017

Festival starijih osoba PGŽ - "Festa"

Festival starijih osoba FestaU Domu za starije osobe "Mali Kartec" održan je Festival starijih osoba PGŽ - "Festa" na kojem je sudjelovalo više od 400 umirovljenika s područja županije.

Festival je dio ovogodišnjeg obilježavanja Međunarodnog dana starijih osoba u organizaciji Primorsko-goranske županije, Nastavnog zavoda za javno zdravstvo PGŽ, Doma za starije osobe "Mali kartec", Medicinskog fakulteta u Rijeci i Grada Krka.

Uz sportsko-rekreativna natjecanja umirovljenika - bacanje kolutova, boćanje, stolni tenis, pikado, gađanje lukom i strijelom, sportski poligon svi zainteresirani mogli su posjetiti štandove na kojima su zdravstveni djelatnici provodili zdravstvene preventivne preglede, dijelili zdravstvene savjete i edukativne brošure.

Tako su umirovljenici mjerili krvni tlak, šećer u krvi, tjelesnu težinu, indeks tjelesne mase, mišićne snage te dobili savjete o zdravom načinu života, savjete fizioterapeuta o koštano-mišićnom sustavu i poremećajima, savjete o dišnom sustavu, očuvanju zdravlja usne šupljine.

Nakon završetka natjecanja najboljima su dodijeljeni pehari i podijeljena priznanja. 

Ovogodišnje obilježavanje Međunarodnog dana starijih osoba organiziralo se kroz tjedan od 29.9. do 12.10.2017. godine. Održavanjem različitih javnozdravstvenih aktivnosti prezentirali su se rad Domova za starije te Udruga umirovljenika Primorsko-goranske županije s ciljem unaprjeđenja zdravlja i kvalitete života osoba starije životne dobi,a središnje zbivanje je Festival starijih osoba PGŽ "Festa".

Međunarodnim danom starijih osoba želi se naglasiti važnost osiguranja životne sredine koja se može prilagoditi zdravstvenim, socijalnim i funkcionalnim potrebama i sposobnostima stanovnika starije dobi.

Sudionike Festivala pozdravili su zamjenica župana Marina Medarić, ravnatelj Doma "Mali Kartec" Mladen Pokrajčić, pročelnice UO za zdravstvo Đulija Malatestinić i UO za socijalnu skrb i mlade Dragice Marač, ravnatelj Nastavnog zavoda za javno zdravstvo PGŽ Vladimir Mićović i dekan Medicinskog fakulteta Tomislav Rukavina.

"Zdrav život i dostojanstveno starenje svakako su jedan od naših najvećih prioriteta. To Primorsko-goranska županija prepoznaje i kroz svoje programe brine o starijim osobima, u nastojanju da vam vrati sve što ste tijekom života učinili za nas mlađe. Želim vam da se dobro zabavite, želim vam puno zdravlja i dug život", poručila je u svom obraćanju zamjenica Medarić.

Pročelnica Malatestinić istaknula je da tjelesna aktivnost najbolje utječe na vodeće zdravstvene tegobe: bolesti srca i krvožilja, bolesti organa za kretanje i dišnog sustava. "Da Županija sustavno prati i podupire unapređenje zdravlja i skrbi o starijima, govori i prioritet za zdravlje u Planu za zdravlje, gdje je unapređenje skrbi visoko rangirano", rekla je Malatestinić.

"Jedino kad svi zajedno radimo na dobrobit svakog građana, radimo pravu stvar. Mislim da ste svi vi u najboljoj dobi, u zreloj dobi, i da se poštovanje prema vama iskazuje tako da se zajedno udružimo da dignemo kvalitetu života vas koji ste gradili ovo društvo, nas odgajali i nas školovali. Odjel kojem sam na čelu za populaciju starije životne dobi radi puno. Nastojimo ulagati u domove da budu poput vašeg doma, da to bude što bolja skrb u što boljim uvjetima", poručila je pročelnica Marač.

U zabavnom dijelu nastupili su klapa "Nono" i zbor Mali kartec.

ispiši stranicu ispiši stranicu