Novosti

>

8. 11. 2017

Veleposlanik Mađarske u posjetu Gradu Rijeci i Primorsko-goranskoj županiji

Veleposlanik MađarskeU Salonu Grada Rijeke gradonačelnik Vojko Obersnel i zamjenik župana Patar Mamula primili su Nj.E. Józsefa Magyara, veleposlanika Mađarske u RH. Na primanju su također sudjelovali pročelnik Ureda županije Goran Petrc te pročelnik Odjela gradske uprave za kulturu Ivan Šarar, dok su uz veleposlanika Magyara događanju nazočili Anita Györei, zamjenica šefa Misije i savjetnica pri Veleposlanstvu Mađarske u RH, te Dénes Sokcsevits, ravnatelj Mađarskog instituta u Zagrebu.

Po uvodnom izražavanju dobrodošlice, gradonačelnik Obersnel istaknuo je posebnu vezu između Rijeke i Mađarske koja proizlazi iz povijesti grada koji danas mnoge arhitektonske i kulturne objekte baštini upravo iz doba kada je Rijeka bila glavna luka Austro-Ugarske monarhije.

Aktualne dobre odnose u kulturnom i gospodarskom segmentu danas je intencija dodatno unaprijediti kroz pojačanu suradnju, posebice suradnju s mađarskim tvrtkama - potencijalnim partnerima Luke Rijeka i Jadranskih vrata. Zaključio je da obje tvrtke ulažu značajne napore kako bi upravo partneri iz Mađarske u što većoj mjeri koristili riječku luku za svoje poslovanje.

U cilju unaprjeđenja konkurentnosti riječke luke, gradonačelnik Obersnel se osvrnuo na započeti investicijski ciklus odnosno realiziranu dokapitalizaciju Luke, izgradnju pozadinskih terminala u Škrljevu te osiguranih sredstava iz fondova Europske unije za infrastrukturna ulaganja u vrijednosti od 70 milijuna eura.

Kao činjenicu od posebne važnosti za mađarske partnere istaknuo je najavu ulaganja OT Logistics iz Poljske (najvećeg dioničara Luke Rijeka) u silose za žitarice te u terminal za rasute terete. Sve to, zaključio je Obersnel, ukazuje na činjenicu da postoji osnovani razlog zbog kojeg Rijeka s optimizmom gleda na buduću gospodarsku suradnju s Mađarskom.

Zamjenik Mamula dotaknuo se važnosti prometne povezanosti kao temelja za izgradnju kulturnih i gospodarskih veza te istaknuo da se Primorsko-goranska županija kontinuirano zalaže kako bi se na nacionalnoj razini čim više valorizirao riječki prometni pravac, a unutar njega posebno i riječka željeznica kao preduvjet korištenja svih potencijala luke Rijeka.

Pohvalivši tradicionalno dobru suradnju Županije s mađarskim regijama - posebice dugogodišnju suradnju sa Županjom Pešta, ali i suradnju sa Županijom Čongrad, zamjenik Mamula pojasnio je da i unutar programa Europske prijestolnice kulture vidi mogućnosti za dodatno intenziviranje suradnje.

"Mi smo se u Primorsko-goranskoj županiji također uključili u projekt Rijeka Europska prijestolnica kulture 2020. i to projektom po nazivom '27 susjedstava' koji upravo podrazumijeva povezivanje i suradnju sa zainteresiranim partnerima iz 27 zemalja Europske unije. Svakako bi i mađarski partneri mogli biti dio ove priče", pojasnio je Mamula.

Zahvalivši domaćinima na dobrodošlici, veleposlanik Magyar ujedno im je čestitao i na tituli Europske prijestolnice kulture te se osvrnuo na činjenicu da će sam naslov koincidirati s hrvatskim predsjedanjem Vijećem Europske unije 2020. godine. Dodao je da je za Rijeku kultura svojevrsni "leitmotif" koji može iskoristiti u narednom razdoblju. Postojeće dobre odnose naglasio je u segmentu suradnje s riječkim kazalištem i Sveučilištem u Rijeci, razmjeni studenata, ali i u segmentu sporta.

Također je izrazio namjeru da krajem godine organizira kulturno događanje u cilju predstavljanja mađarske kulture, a koje bi se iskoristilo i za isticanje aktualne problematike, odnosno potrebe infrastrukturnog ulaganja i jačeg prometnog povezivanja s posebnim naglaskom na potrebu unapređenja željeznice.

"Mi moramo zacrtati vidljivi smjer i naznačiti kada možemo očekivati unaprjeđenje tehničkih uvjeta i obnovu željeznice na pravcu Budimpešta-Zagreb-Rijeka", istaknuo je Magyar.

ispiši stranicu ispiši stranicu