Novosti

>

10. 11. 2017

Jačanje Zračne luke Rijeka: država mora voditi računa o svim zračnim lukama

Zračna luka RijekaU Zračnoj luci Rijeka održan je sastanak na temu infrastrukturnog jačanja Zračne luke Rijeka te povećanja prometa kroz udruženo oglašavanje.Uz ministra mora, prometa i infrastrukture Olega Butkovića, župana Zlatka Komadinu i direktora Zračne luke Rijeka Tomislava Palalića, sastanku su prisustvovali suvlasnici Zračne luke Rijeka, te predstavnici Hrvatske turističke zajednice, TZ Kvarnera i TZ Grada Rijeke.

Na konferenciji za novinare nakon sastanka, ministar Butković izjavio je da je sa županom prije nekoliko mjeseci dogovoren ovaj sastanak o potrebama Zračne luke Rijeka kako bi krenule investicije koje bez pomoći države i nadležnog ministarstva ne bi bile moguće. Dogovoreno je da će se u 2018. godini pomoći u realizaciji infrastrukturnih radova u vrijednosti od 20 milijuna kuna. "Država mora voditi računa o svim zračnim lukama", poručio je ministar.

Zahvalivši županu što je organizirao sastanak, ministar Cappelli kazao je da dolaze nova vremena za Zračnu luku Rijeka.

"Turistička zajednica i mi u ministarstvu radimo na avioprogramu za Hrvatsku gdje Zračnoj luci Rijeka želimo dati novu injekciju. Kroz udruženo oglašavanje planiramo u Zračnu luku Rijeka uložiti 6 milijuna kuna. To je veliki iskorak i signal da nam je ovaj dio Republike Hrvatske također važan, naročito kad vidimo broj noćenja i posjetitelja", rekao je Cappelli.

Ministar je istaknuo i da je ovo dobra priprema za 2020. godinu, kada će Rijeka biti Europska prijestolnica kulture. Planira se da će do 2019. Rijeka postati baza jedne od aviokompanija, čime bi napravili veliku prekretnicu za Zračnu luku Rijeka.

"Kvarneru i Primorsko-goranskoj županiji dolaze bolja, kvalitetnija turistička i zračna vremena", dodao je Cappelli.

Župan Zlatko Komadina izrazio je zadovoljstvo sastankom na kojem više nije bilo pitanje hoće li se nešto moći, nego što i kada.

"Dogovorili smo razvoj u dva pravca - infrastrukturno kratkoročno ulaganje u zgradu i stajanku za avione, srednjoročno izgradnju pothodnika do rotora u Omišlju te dugoročno izgradnju nove piste. To su teme za sljedeća razdoblja, kao i povećanje putnika kroz sustav udruženog oglašavanja, rekao je župan.

Direktor Palalić istaknuo je važnost udruživanja snage u smislu javnog i privatnog partnerstva, da se s jedne strane uloži trud u razvoj infrastrukture, s druge Zračna luka na tržištu odradi svoj dio posla, s treće dobije podrška jedinica lokalne samouprave i sustava turističkih zajednica.

"Prije svega apeliram na hotelijere... mi konačno moramo shvatiti da moramo biti aviodestinacija i ne samo oslanjati se na auto goste nego i avio goste, što nam produžuje turističku sezonu, a onda je sve moguće", poručio je Palalić.

Sudionici sastanka prokomentirali su i novi turistički spot Hrvatske turističke zajednice. Palalić je izrazio zadovoljstvo što je u spot uvršten Gorski kotar, najmanje razvijena regija. Župan je rekao da je "očito međunarodno zadovoljstvo i domaće nezadovoljstvo", ali da je Rijeka Europska prijestolnica kulture i da je u spotu trebalo biti mjesta za nju. "Naravno da ne može svaki lokalitet biti zastupljen u filmu, ali vjerujem da će u narednom filmu to biti popravljeno", rekao je župan.

PSO - public service obligation

ispiši stranicu ispiši stranicu