Novosti

>

5. 12. 2017

Svečanost dodjele nagrada i priznanja HGK-Županijske komore Rijeka, HKD na Sušaku

HGK ŽK RijekaHrvatska gospodarska komora - Županijska komora Rijeka, u prepunoj dvorani Hrvatskog kulturnog doma na Sušaku u Rijeci dodijelila je prestižnu plaketu "Zlatna kuna" najboljim gospodarstvenicima  za poslovne rezultate u protekloj godini. Također su dodijeljene i posebne nagrade i priznanja na temelju uspješnog poslovanja tvrtki te priznanja trgovačkim društvima koje ove godine slave jubilarnu godišnjicu poslovanja.

Prije početka dodjele nagrada, prisutnima su se uvodno obratili župan Primorsko-goranske županije Zlatko Komadina, predsjednik HGK Županijske komore Rijeka prof.dr.sc. Vidoje Vujić, gradonačelnik Grada Rijeke mr.sc. Vojko Obersnel, te potpredsjednik HGK dr.sc. Tomislav Radoš.

"Strategija razvoja Primorsko-goranske županije jasno govori o tri cilja: razvoj konkurentnog gospodarstva, održivi razvoj i kvaliteta života svih naših građana. Jedno ne ide bez drugoga. Naša županija je prelijepa, možda jedan od najljepših dijelova Hrvatske, iznimnih kulturnih bogatstava, kultorno-povijesne i prirodne baštine. Hvala svima koji zapošljavaju barem jednoga jer prema podacima imamo razloga za optimizam, ali ne i zadovoljstvo jer prema podacima za 2018. godinu sustižemo 2008. Činimo što je u okviru mogućega", rekao je župan.

Primorsko-goranska županija i Grad Rijeka i ove godine bili suorganizatori su ovog svečanog okupljanja, s ciljem pružanja podrške gospodarstvenicima s područja Primorsko-goranske županije u kontinuiranom ostvarivanju poslovne uspješnosti. 

Prof.dr.sc. Vidoje Vujić naglasio je kako je prema podacima FINA-e na području Primorsko-goranske županije u 2016. godini imali 9.496 poslovnih subjekata, članova komore, koji su zapošljavali 58.887 osoba što je povećanje za 3.001 osobu ili porast od 5,4% u odnosu na 2015.g. kada su zapošljavali 55.886 osoba.

Ako broju zaposlenih u poduzećima PGŽ dodamo zaposlene kod obrtnika, poljoprivrednike, slobodna zanimanja, zaposlene u javnom sektoru, bankama i osiguravateljskim tvrtkama, tada broj ukupno zaposlenih osoba u našoj županiji iznosi 101.268. Ukupni ostvareni prihodi naših regionalnih poduzeća u 2016. godini iznosili su 35 milijardi kuna što je povećanje za oko 4,9% u odnosu na rezultate iz 2015.

Tijekom 2016. godine ostvareno je 1,2 milijarde kuna dobiti, što predstavlja rast od 64% u odnosu na 2015. godinu kada je ukupno ostvareno 722,8 milijuna kuna dobiti. Približno toliko tvrtke su uložile u novu materijalnu imovinu – 1,1 milijardu kuna.

Najznačajnije djelatnosti PGŽ su, kao i prethodne godine, prerađivačka industrija, građevinarstvo, trgovina, prijevoz i skladištenje, smještaj, te stručne, znanstvene i tehničke djelatnosti.

Ovom prigodom održana je dodjela plakete Zlatna kuna i ostalih nagrada i priznanja koje dodjeljuje HGK-ŽK Rijeka.

ispiši stranicu ispiši stranicu