Novosti

>

6. 12. 2017

Premijer Plenković u posjeti Opatiji

Andrej Plenković u posjeti OpatijiPremijer Vlade RH Andrej Plenković nalazi se u posjeti Opatiji, u povodu obilježavanja Dana pomoraca, u sklopu čega resorno Ministarstvo pomorstva, prometa i infrastrukture organizira trodnevnu proslavu u Rijeci i Opatiji.

Dani hrvatskog pomorstva i unutarnje plovidbe održavaju od 5. do 7. prosinca 2017. godine u Rijeci i Opatiji.

Uoči otvorenja Konferencija o pomorstvu i unutarnjoj plovidbi koja se odvija danas u Opatiji, premijera Plenkovića su dočekali župan Zlatko Komadina gradonačelnik Opatije Ivo Dujmić, a prisustvovali su i ministri Gari Cappelli, Oleg Butković i Nina Obuljen Koržinek. Bila je to prilika i za zajednički radni sastanak premijera i ministara sa županom i gradonačelnikom Opatije.

Župan Komadina rekao je da su teme sastanka bile LNG terminal, izgradnja energane na području naše županije, masterplan prometa i turizam, što je župan okarakterizirao posebno važnim jer zdravstveni turizam je "naša tržišna niša i pozicija cijele Hrvatske".

Župan je također kazao da svi ekonomski pokazatelji pokazuju rast, te ocijenio apsurdnim istovremeno stagniranje ili padanje proračuna jedinica lokalne i regionalne samouprave. "Mi jesmo za solidarnost i spremni smo da dio toga ide u Hrvatsku, ali nešto mora ostati ovdje. Naši ljudi su već alergični na sve to skupa i ta porezna reforma uvijek zakači razvijenije da stoje dok se oni drugi razvijaju. Mislim da svi trebaju ići naprijed", rekao je Komadina.

Dan pomoraca koji se svake godine tradicionalno obilježava na blagdan Svetog Nikole, Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture ove je godine odlučilo obilježiti trodnevnim događanjem, kako bi ukazalo na važnost pomorstva, kao nezaobilazne grane hrvatskog gospodarstva, navodi se u priopćenju na web stranicama Ministarstva pomorstva.

Stoga je, po prvi puta, organizirano trodnevno događanje, a na kojem se, uz tradicionalnu dodjelu priznanja za izniman doprinos pojedincima i organizacijama te prisjećanja na sve stradale i nestale pomorce, 6. prosinca organizira i Konferencija o pomorstvu i unutarnjoj plovidbi u Opatiji na kojoj će biti predstavljena vizija razvoja i značaja hrvatskog pomorstva i unutarnje plovidbe.

Podsjetimo, jučer, 5. prosinca, u sklopu ovih zbivanja obilježen je  još jedan značajan događaj – 70. godina postojanja nacionalnog brodara Jadrolinije te dodijeljene stipendije onima koji pomorstvo tek biraju za svoj životni put, đacima i studentima.

Tekst: Grad Opatija

ispiši stranicu ispiši stranicu