Novosti

>

6. 12. 2017

Javnozdravstvena akcija "Potražimo skriveno blago Svetog Nikole"

Skriveno blago sv NikoleNa današnjoj konferenciji za novinare savjetnica za zdravstvo Vedrana Fržop, Svjetlana Gašparović Babić i Helena Glibotić Kresina iz Nastavnog zavoda za javno zdravstvo PGŽ, predsjednik Planinarskog društva Tuhobić Damir Konestra i pedagoginja Dječjeg vrtića Rijeka Radmila Bajić najavili su javnozdravstvenu akciju "Potražimo skriveno blago Svetog Nikole".

Akcija će se održati u  subotu, 16. prosinca 2017. godine, s početkom u 10 sati, u sklopu provođenja nacionalnog programa "Živjeti zdravo" i županijskog programa "Prevencija kardiovaskularnih bolesti kod stanovnika PGŽ", na dječjoj planinarskoj stazi "Šuma Striborova".

U akciji će sudjelovati djeca vrtićkog uzrasta s područja Županije i njihovi roditelji, koji će šetnjom kroz Šumu Striborovu tražiti blago - skrivenu vreću Svetog Nikole čije će poklone nakon što pronađu međusobno podijeliti.

Javnozdravstvena akcija provodi se već treću godinu zaredom, a organizira se s ciljem promocije tjelesne aktivnosti, razvijanja ljubavi prema prirodi i zdravim stilovima života od najranije dobi. Organizira je Nastavni zavod za javno zdravstvo Primorsko-goranske županije, Primorsko-goranska županija te Planinarsko društvo Tuhobić u suradnji s Dječjim vrtićem Rijeka. 

Vedrana Fržop naglasila je kako su kardiovaskularne bolesti vodeći  uzrok pomora i drugi po redu uzrok pobola u PGŽ i u Republici Hrvatskoj. Ono što je ipak pozitivno jest to što je pomor od KVB-a u PGŽ u padu jer je pred 10-15 godina udio u ukupnom pomoru bio gotovo 50%. Trend pada su, još prije od nas, zabilježile zemlje zapadne Europe i najrazvijenije zemlje svijeta što se može protumačiti sve naprednijim metodama dijagnostike i liječenja kao i sveobuhvatnim provođenjem preventivnih programa.

"Nastavni zavod za javno zdravstvo PGŽ uz potporu Primorsko-goranske županije provodi od 2006. godine Program prevencije bolesti srca i krvožilja kod stanovnika PGŽ. Javnozdravstvene akcije poput ove ili onih povodom Svjetskog dana zdravlja i Svjetskog dana srca koristimo da podignemo svijest građana o tom problemu i o odgovornosti svakog pojedinca za zdravlje. Učiniti se može mnogo i treba početi od najranije dobi", zaključila je Glibotić-Kresina.

ispiši stranicu ispiši stranicu