Novosti

>

7. 12. 2017

Održana 8. sjednica Županijskog operativnog centra za provedbu plana intervencija kod iznenadnog onečišćenja mora u PGŽ

ŽOC U sjedištu Primorsko-goranske županije u Rijeci održana je 8. sjednica Županijskog operativnog centra za provedbu plana intervencija kod iznenadnog onečišćenja mora u PGŽ.

Sjednici Savjeta prisustvovao je i zamjenik župana Marko Boras Mandić koji je tom prigodom poručio: „Naša županija je jedna od najzaštićenijih što se tiče cijele prirode pa tako i ovog dijela uz more. Imamo jednu izuzetno veliku odgovornost, a to je da taj suživot industrije, prirode i turizma bude upravo ovakav. A da bi to tako i bilo, moramo odgovorno raditi i moramo imati službe koje o tome brinu, ne samo onda kad se nešto dogodi, nego i preventivno, i zbog toga rad vas izuzetno cijenimo“. „Želim vam puno dobre pripreme te što manje potrebe da to što pripremate i implementirate“, zaključio je zamjenik Boras Mandić.

Pored utvrđivanja prijedloga programa rada Županijskog operativnog centra za 2018. godinu, na sjednici je usvojeno izvješće o avioizviđanju za 2017. godinu te je za potrebe zaštite od ekoloških opasnosti na moru i opasnosti od požara na području Primorsko-goranske županije predloženo projekt nastaviti i u 2018. godini.

Dodatno, na sjednici je predstavljen ažurirani popis pravnih i fizičkih osoba i njihove opreme koji su direktno u sustavu zaštite mora te institucija, organizacija i pravnih osoba koje Županijski operativni centar može angažirati u slučaju onečišćenja mora , a predstavljeni su i rezultati projekta „Kontrola opasnih podvodnih olupina u županiji s opisom stanja“. Vezano uz potonji projekt, zaključeno je da se zahtjevi za sanaciju potonule torpiljarke TA 45 SPICA i broda "Elhawi Star" ponovo dostave Ministarstvu zaštite okoliša i energetike i Ministarstvu mora prometa i infrastrukture kako bi se osigurala potrebna sredstva za sanaciju, dok će se nadzor i kontrola stanja olupina potencijalno opasnih po okoliš na području Primorsko-goranske županije nastaviti i u 2018. godini.

 

ispiši stranicu ispiši stranicu