Novosti

>

15. 2. 2017

Održana sjednica izborne skupštine Društva Crvenog križa Primorsko-goranske županije

Crveni križU Mramornoj dvorani Pomorskog i povijesnog muzeja Hrvatskog primorja, Društvo Crvenog križa Primorsko-goranske županije održalo je izborno-konstituirajuću sjednicu Skupštine. Sjednici su u ime Primorsko-goranske županije prisustvovali župan Zlatko Komadina, zamjenica župana Marina Medarić i pročelnica UO za socijalnu politiku i mlade Dragica Marač.

Župan Zlatko Komadina županijski Crveni križ opisao je kao udrugu od općeg interesa i šireg značaja, integralnim dijelom sustava zaštite i spašavanja.

"Puno posla je pred njima, pogotovo oko provođenja tečajeva za osposobljavanje za pružanje prve pomoći. Danas se bira novo vodstvo i mislim da će ono dati i novi zamah. Zahvaljujem dosadašnjem vodstvu, ravnatelju Darku Varljenu i predsjednici Ivi Josipović, na dosadašnjem angažmanu", poručio je Komadina.

Na sjednici je, na četverogodišnji mandat, izabrana predsjednica društva, Karin Kuljanić, prof. psihologije.  Poznata je po svom profesionalnom djelovanju u javnozdravstvenim kampanjama kao što su Dani mimoza, Dan Palčića te Liga za borbu protiv raka u Primorsko-goranske županiji.

Bivša predsjednica Iva Josipović istaknula je da joj je u četiri mandata bila čast i privilegija biti dio ove humane organizacije koja je realizirala 35 programa godišnje i jedina u Hrvatskoj imala Bal Crvenog križa.

Osim predsjednice Društva, na Skupštini su izabrana i radna tijela Skupštine: Odbor i nadzorni odbor. 

Na sjednici je ravnateljica Društva podnijela izvješće o radu za 2016. godinu. Program rada bio je veoma bogat i sadržajan i prati javne ovlasti koje propisuje Zakon o Hrvatskom Crvenom križu, zatim zajedničke akcije propisane od Hrvatskog Crvenog križa kao i potrebe žitelja PGŽ. Programi se provode zahvaljujući profesionalnom angažmanu djelatnika Društva, gradskih društava Crvenog križa Primorsko-goranske županije i,  naravno, nesebičnom sudjelovanju velikog broja volontera Crvenog križa.

Posebno treba istaknuti neke od važnijih aktivnosti:

  • tijekom 2016. godine prikupljene su 15.253 doze krvi na području PGŽ;
  • prvi put krv je dalo 1.266 osoba i to iznosi 7.95 %  od ukupnog broja doza prikupljene krvi;
  • raznim programima za mlade obuhvaćeno je 2.487  pripadnika mladih PGŽ;
  • na ljetovanjima, u kampovima za mlade, sudjelovalo je 79 osnovaca; 
  • kroz program Spasilačke službe života na vodi licencirano je 16 spasilaca, a 22 spasioca su obnovili licencu.

Financijsku potporu županijskom društvu Crvenog križa u potpunosti, prema Zakonu o Hrvatskom Crvenom križu, pruža Primorsko-goranska županija. Financijsko izvješće je pokazalo opravdanost troškova koji su vezani uz djelovanje i provedbu programa županijskog društva Crvenog križa.

Na svečanom dijelu sjednice Skupštine podijeljena su priznanja novoproglašenim počasnim članovima Društva Crvenog križa Primorsko-goranske županije: Vladimiru Smešnom, Ankici Perhat, Marijanu Haupertu, Mladenu Jakovcu, i Darku Varljenu, bivšem dugogodišnjem ravnatelju Društva.

ispiši stranicu ispiši stranicu