Novosti

>

17. 3. 2017

Održana sjednica Gospodarsko-socijalnog vijeća PGŽ

Na sjednici Gospodarsko socijalnog vijeća Primorsko-goranske županije, v.d.predstojnika Područnog ureda Hrvatskog zavoda za zapošljavanje Željko Marković predstavio je mjere aktivne politike zapošljavanja.

Novost je da se njihov ukupan broj s ranijih 41 sveo na 9 mjera, od kojih se 6 odnosi na nezaposlene, a 3 na osobe koje su već u radnom odnosu. Riječ je o mjerama potpore za zapošljavanje, usavršavanje, samozapošljavanje, obrazovanje nezaposlenih, osposobljavanje na radnom mjestu, stručnom osposobljavanju  bez zasnivanja radnog odnosa.

Predviđena je također i mjera javnih radova namijenjena prvenstveno dugotrajno nezaposlenim osobama, zatim potpore za očuvanje radnih mjesta kod poslodavaca u poteškoćama te mjera stalni sezonac koja obuhvaća osobe koje su kod istog poslodavca radile najmanje 6 mjeseci u kontinuitetu.

Novost je da su sada moguće i kombinacije korištenja različitih mjera. U diskusiji je istaknuto da treba spriječiti svaki oblik zlouporabe ovih mjera te ubrzati procedure odobrenja.

Na sjednici GSV-a pročelnica UO za socijalnu politiku i mlade Dragica Marač predstavila je glavne smjernice Socijalnog plana Primorsko-goranske županije za razdoblje do 2020. godine kojem je zadaća povećati kvalitetu života ciljnih skupina, a to su  osobe starije dobi, osobe s invaliditetom, djeca bez adekvatne roditeljske skrbi, beskućnici kao i osobe teškog socijalnog statusa.

Provođenje raznih oblika mjera socijalne politike ujedno otvara mogućnost  novih radnih mjesta za pružatelje usluga. Da je to itekako važan segment naveden je podatak kako je samo u Gorskom kotaru kroz provedbu mjere vaninstitucionalne skrbi otvoreno čak 36 novih radnih mjesta.

ispiši stranicu ispiši stranicu