Novosti

>

20. 3. 2017

Najavljena posljednja sjednica Županijske skupštine u ovom mandatu

Press kolegij PGŽPredsjednik Županijske skupštine Erik Fabijanić na današnjem redovitom susretu s novinarima najavio je posljednju sjednicu Županijske skupštine u ovom mandatu, koja će se održati u četvrtak, 23. ožujka. Na skupštini su 32 točke dnevnog reda, a od važnijih tema tu su izvršenje proračuna u 2016. godini, socijalni plan Primorsko-goranske županije, 12 točaka vezanih uz upravljanje pomorskim dobrom te projekti Platak i Putovi Frankopana.

Zamjenica župana Marina Medarić podsjetila je da je na prošloj sjednici Županijske skupštine donesena odluka o decentraliziranim sredstvima u zdravstvu i socijali, a sada je donesena odluka o rasporedu tih sredstava po ustanovama. Iznos je isti kao i proteklih godina, 22.150.000 kuna, a rasporedit će se na sedam županijskih ustanova za investicijska ulaganja, investicijsko i tekuće održavanje te nabavku informatičke opreme na sljedeći način:

  • Dom zdravlja: 5 milijuna kuna za nabavu digitalnog RTG uređaja za radiološke ordinacije na Rabu i Lošinju, dva kombija za sanitetski prijevoz u Gorskom kotaru,
  • Thallassotherapija Crikvenica: oko 2 milijuna kuna za iznos kredita koji će se plaćati sljedećih godina i objekt "H",
  • Thallassotherapija Opatija: 2.25 milijuna kuna za nabavu uređaja za angio salu,
  • Psihijatrijska bolnica Rab: 830.000 kuna za nastavak izgradnje preostalih paviljona,
  • Zavod za hitnu medicinu: 1.5 milijuna kuna za redovnu djelatnost,
  • Nastavni zavod za javno zdravstvo: 1.8 milijuna kuna za nabavu mikroskopskog uređaja i redovnu djelatnost,
  • Lječilište Veli Lošinj: 8.8 milijuna kuna za radove čiji se početak izgradnje očekuje početkom listopada ove godine.

Medarić je izvijestila i o novoj liniji koja će poboljati kvalitetu morskog prometa. Naime, krajem siječnja održan je sastanak u Ministarstvu pomorstva, prometa i infrastrukture na kojem je pokrenuta tema obnavljanja brzobrodske linije Pula-Lošinj-Zadar. Linija bi trebala biti cjelogodišnja pa bi se moglo putovati i izvan sezone, minimalno jednom tjedno. Projekt bi financirala Agencija za obalni linijski promet, Turistička zajednica Hrvatske i tri županije i grada koje bi linija povezivala.

Župan Zlatko Komadina sumirao je ovaj mandat županijske skupštine rekavši da je održano 44 sjednica Županijske skupštine sa više od 1000 točaka dnevnog reda, a na Kolegiju Župana razmatrano je više od 4000 točaka dnevnog reda. Proračun je, izvijestio je župan, izvršen sa 98.5%. Ostalo je 5.5 milijuna kuna neutrošenih sredstava koje će se rasporediti rebalansom proračuna. Konsolidirani proračun iznosi 796 milijuna kuna.

"Moram reći da su dio proračunskih korisnika u naravi izvanproračunski, kao Županijska uprava za ceste, lučke uprave, škole i njihove plaće. Težina sustava kojim operativno rukovodimo je milijardu i 300 milijuna kuna, ali u računuvodstvenom smislu raspravljamo o ovih konsolidiranih 796 milijuna kuna", pojasnio je župan.

ispiši stranicu ispiši stranicu