Novosti

>

13. 4. 2017

Panel diskusija o decentralizaciji i razvojnoj ulozi županija, gradova i općina

Decentralizacija - Hum na SutliU sklopu Poslovnog uzleta Krapinsko-zagorske županije u Humu na Sutli održana je panel diskusija o decentralizaciji i razvojnoj ulozi županija, gradova i općina. Tom je prilikom naglašeno da ravnomjeran regionalni razvoj i skromni županijski proračuni ne idu jedno s drugim, a nacionalni je konsenzus da je decentralizacija ključan proces kako bi u državi bilo bolje.

U panelu je sudjelovao i župan Zlatko Komadina, koji je istaknuo da razlike u stabilnosti i razvoju među hrvatskim županijama nisu dobre.

"Država bi trebala imati aktivne mjere razvoja za slabije razvijena područja. Mnoštvo je razloga dovelo do takvih razlika. Trebaju nam krupne stope rasta i do toga ćemo doći samo zajedničkim radom. Trebamo čestitati svakome tko je zaposlio sebe, a kamo li još nekoliko radnika. Primorsku-goransku županiju smatramo poduzetnom, reinvestiramo u skladu s mogućnostima, a i našim poduzetnicima nastojimo uskočiti gdje god možemo. Što god su nam dali u ovlasti, napravili smo bolje nego središnja vlast", poručio je župan dodavši da je razvijena mreža lokalne samouprave jedan od prihvatljivih modela.

Prema Komadini, Primorsko-goranska županija je poduzetna regija po pitanju obrtništva, malog poduzetništva i OPG-ova, ali lokalna i regionalna samouprava ne može više pomoći gospodarstvu bez provedbe decentralizacije.

Na panelu su također sudjelovali načelnik općine Hum na Sutli Zvonko Jutriša, župan Krapinsko-zagorske županije Željko Kolar i gradonačelnik grada Zaboka Ivan Hanžek.

ispiši stranicu ispiši stranicu