Novosti

>

18. 4. 2017

Održana komemoracija za Josipa Deželjina

Komemoracija Josipu DeželjinuOdržana je komemoracija za prof. emerit. dr. sc. Josipa Deželjina, uglednog riječkog znanstvenika koji je nedavno preminuo u 97. godini života u Zagrebu. Obitelji i prijateljima obratili su se župan Zlatko Komadina, gradonačelnik Rijeke Vojko Obersnel, rektor Sveučilišta u Rijeci Pero Lučin, dekan ekonomskog fakulteta Alen Host te prijatelji.

Župan Zlatko Komadina u ime Primorsko-goranske županije uputio je sućut obitelji i prijateljima Josipa Deželjina.

"Kao profesor emeritus, dekan fakulteta i rektor Sveučilišta, Josip Deželjin ostavio je neizbrisiv trag i izniman doprinos u riječkom i hrvatskom znanstveno-istraživačkom stvaralaštvu. S druge strane ovaj rođeni Rabljanin, zaljubljenik u svoj kraj te uvjereni antifašist već se zarana uključio u politički život te je nakon vojne službe za vrijeme narodnooslobodilačkog pokreta obnašao visoke političke dužnosti na razini Federacije, Republike i Hrvatskoga sabora. Danas nije moguće govoriti o razvitku Sveučilišta u Rijeci, pa i šire, a da se ne spomene značaj Josipa Deželjina", rekao je župan.

Profesor Deželjin napisao je više od 400 stručnih i znanstvenih radova na oko 15.000 stranica, 16 knjiga, 30 referata iznesenih na međunarodnim znanstvenim skupovima i više od 100 objavljenih znanstvenih članaka. Jedan je od utemeljitelja Pravnog fakulteta, Ekonomskog fakulteta i Sveučilišta u Rijeci te utemeljitelj Zajednice sveučilišta u Hrvatskoj, čiji je bio i prvi predsjednik.

ispiši stranicu ispiši stranicu