Novosti

>

21. 4. 2017

Zajedničko primanje Primorsko-goranske županije i Grada Rijeke za veleposlanicu RH u Albaniji i veleposlanika Albanije u RH

Veleposlanici Albanije i HrvatskeDonedavni predsjednik Županijske skupštine Primorsko-goranske županije Erik Fabijanić i predsjednica Gradskoga vijeća Grada Rijeke Dorotea Pešić-Bukovac danas su primili veleposlanicu RH u Albaniji, Nj.E. Sanju Bujas-Juraga te veleposlanika Albanije u RH, Nj.E. Ilira Mela.

Primanju su prisustvovali i predsjednik Vijeća albanske nacionalne manjine u PGŽ Gani Xharrahi te predsjednica Zajednice Albanaca PGŽ gđa Suzana Jakupi. Tema razgovora bile su mogućnosti razvoja suradnje Primorsko-goranske županije i Grada Rijeke s albanskim partnerima.

Fabijanić i Pešić-Bukovac tom su prigodom upoznali veleposlanike o osnovnim značajkama Primorsko-goranske županije i Grada Rijeke, pritom posebno naglasivši suradnju lokalne i regionalne samouprave s nacionalnim manjinama koje žive i rade na području Grada i Županije.

"Da se u ovoj županiji ne broje krvna zrnca govori i činjenica da sam ja Talijan, a istovremeno sam obnašao dužnost predsjednika Županijske skupštine", istaknuo je Fabijanić. "Nama su manjine bogatstvo, mi ne živimo jedni kraj drugih već zajedno, a upravo je taj naš suživot na vrlo visokoj razini", naglasila je gđa. Pešić-Bukovac.

Domaćini su se osvrnuli i na zajednički gospodarski posjet Draču i Tirani u kojem su sudjelovali krajem prošle godine.

Veleposlanica Bujas-Juraga pojasnila je da je njena uloga u aktualnom posjetu promatračka, budući da njene ovlasti veleposlanice počivaju na teritoriju Republike Albanije, ali da se raduje novim idejama i prijedlozima za suradnju.

Veleposlanik Melo pohvalio je suradnju Primorsko-goranske županije i Grada Rijeke s albanskom nacionalnom manjinom, naglasivši da je model integriranja Albanaca na području županije i Rijeke primjer koji bi trebale slijediti i druge sredine.

Kao potencijalna područja za jačanje zajedničke suradnje navedena je suradnja između sveučilišta pri čemu je naglasak stavljen na razmjenu studenata i na segment obrazovanja kadrova u turizmu u čemu Fakultet za ugostiteljstvo i menadžment u Iki ima posebnu važnost. Dodatno je naglašen potencijal suradnje između Lučke uprave Drač i Lučke uprave Rijeka koje su u Albaniji dogovorile potpisivanje pisma namjere.

"Do 1999. godine najveći dio suradnje između Albanije i Hrvatske realizirao se upravo preko luke Drač i luke Rijeka, a toga danas više uopće nema", rekao je veleposlanik Melo te dodao: "Očito je da interes s obje strane postoji, a zadaća je nas veleposlanika da to i konkretiziramo".

U kontekstu suradnje u području kulture, veleposlanik Melo istaknuo je primjer uspostave suradnje između gradova Opatije i Sarande o čemu će se u subotu, 22. travnja, potpisati i pismo namjere o suradnji u području turizma, kulture i gastronomije.

Kao dodatno područje za suradnju istaknuta je titula Grada Rijeke kao Europske prijestolnice kulture za 2020. godinu te je u tom smislu Dorotea Pešić-Bukovac veleposlanicima uputila poziv da se i albanski partneri uključe u projekte koji su osmišljeni u tu svrhu pri čemu je Erik Fabijanić posebno naglasio program 27 susjedstva.

Fabijanić se zaključno dotaknuo i problematike integracije, naglasivši da je integracija u društvo dvosjekli mač jer može dovesti do asimilacije kojom se gubi kultura koja obogaćuje društvo zemlje domaćina. Upravo je zato važno njegovati jezik, kulturu i gastronomiju nacionalnih manjina kako se to bogatstvo ne bi izgubilo.

U tom smislu posebno je naglasio važnost predstavnika Vijeća albanske nacionalne manjine i Zajednice Albanaca PGŽ koji su ujedno i ključni pokretači inicijativa za intenziviranje postojeće suradnje.

ispiši stranicu ispiši stranicu