Novosti

>

16. 5. 2017

Konferencija za novinare na temu Euromelanoma dana

Press kolegij PGŽU sjedištu Primorsko-goranske županije održana je konferencija za novinare na kojoj su najavljene aktivnosti vezane za obilježavanje Euromelanoma dana, dana svjesnosti o melanomu. Kampanja je usmjerena na primarnu prevenciju i zaštitu od UV zračenja pod sloganom “Imate samo jednu kožu; pažljivo je čuvajte!”. Na konferenciji su sudjelovale pročelnica UO za zdravstvo PGŽ Đulija Malatestinić, a ispred Nastavnog zavoda za javno zdravstvo PGŽ Helena Glibotić Kresina i Nevenka Vlah.

Pročelnica Đulija Malatestinić rekla je kao Primorsko-goranska županija podržava javno zdravstvenu akciju za podizanje svjesnosti o štetnosti melanoma. "Cilj ove akcije je podići svjesnost o štetnosti ultravioletnog zračenja kao jednog od izbježivih faktora za nastup ovog najmalignijeg oboljenja kože, a svjedočimo njegovoj rastućoj pojavnosti. Ovo je poseban rak kože jer se promjene na koži mogu uočiti u prvoj fazi kada su još uvijek izlječive i kada je mogućnost izlječenje stopostotna. Od svih malignih oboljenje kože melanom je zastupljen oko 4-5% ali je odgovoran za gotovo 80% smrti. Kako u Europi tako i u Hrvatskoj bilježimo značajan porast novooboljelih .Ono što brine je da se u zadnjih 5 godina trend porasti novooboljelih se i dalje nastavlja ali se višestruko povećao i broj umrlih. U primorsko-goranskoj županiji 2012. godine unutar 5 godina bilo je 8 umrlih a prošle godine je umrla 21 osoba od melanoma. Broj hospitalizacija koji se liječe od melanoma se udvostručio. Važno je pregledavati svoju kožu i izbjegavati izloženost ultravioletnom zračenju", istaknula je Malatestinić.

Helena Glibotić Kresina istaknula je da ukoliko se krene sa ranim otkrivanjem sekundarnih promjena na madežima postižu se znatni rezultati u smislu liječenja. "Još 2012. godine Odjel socijalne medicine Nastavnog zavoda za javno zdravstvo krenuo je s jednim javnozdravstvenim programom po jedinicama lokalne samouprave Primorsko-goranske županije s ciljem ranog otkrivanja promjena na madežima odnosno pregleda madeža. Od 2012. godine program je proveden u Matuljima, Crikvenici, Lošinju, Cresu, Krku, Loparu i Puntu. To je prvi program ovakve vrste u Republici Hrvatskoj, a do sada je pregledano oko 1700 ljudi. Oko 1400 njih je imalo uredan nalaz a kod 163 osobe je zahtijevano hitno odstranjenje madeža s histološkom obradom a kod 100 osoba je bilo potrebno daljnje praćenje i dodatna dijagnostička obrada madeža. Ovo Županija se može ponositi ovim programom a naš je cilj unaprjeđenje zdravlja i rano otkrivanje bolesti tj. povećanje zdravlja i kvalitete života naših građana", rekla je Glibotić Kresina pokazavši tiskani letak "Oprez koža pamti" koji će biti distribuiran stanovnicima diljem Županije.

Nevenka Vlah istaknula je neke od aktivnosti koje se provode u Primorsko-goranskoj županije ove godine. "U sklopu obilježavanja Euromelanoma dana, dana svjesnosti  o melanomu,  Nastavni zavod za javno zdravstvo PGŽ uz podršku Primorsko-goranske županije priključio se europskoj inicijativi i kampanji "Euromelanoma dan 2017." koja je usmjerena na primarnu prevenciju i zaštitu od UV zračenja pod  sloganom:  “IMATE SAMO JEDNU KOŽU; PAŽLJIVO JE ČUVAJTE!". U suradnji s Gradskim društvom crvenog križa Krk danas je organiziran besplatni pregled, 17.svibnja u Kraljevici se održava Javna tribina pod nazivom "Kako sačuvati kožu od štetnog djelovanja sunca" u PraktikUm dvorane u Kraljevici u 17 sati, a sami pregledi će se održati 6. i 13. lipnja. Isto tako 20. svibnja žitelji otoka Cresa imat će priliku biti pregledani a isto tako 20. Svibnja građani općine Lopar a 27. svibnja građani Cresa. U većini naših programa doktori i liječnici dolaze među ljude a to je važno za one gradove i općine koji su udaljeniji od Rijeke, a to im uvelike olakšava da učine jedan ovakav pregled", rekla je Nevenka Vlah.

ispiši stranicu ispiši stranicu