Novosti

>

12. 6. 2017

Press kolegij: energetska obnova škola i pomoćnici u nastavi

Press kolegij PGŽNa početku današnjeg redovitog susreta s novinarima, Župan Zlatko Komadina čestitao je svim gradonačelnicima i načelnicima koji su izabrani na lokalnim izborima. Tijekom ovog i početkom sljedećeg mjeseca održat će se konstituiranje predstavničkih tijela gradova, općina i Primorsko-goranske županije. Konstituiranje Županijske skupštine zakazano je za ponedjeljak, 19. lipnja, s početkom u 10 sati.

Župan je izvijestio da je odobreno financiranje energetske obnove u osam škola: škole Barbat i Rab na Rabu, Frane Petrića u Cresu, Petar Zrinski iz Čabra, OŠ Kraljevica, Viktora Cara Emina iz Lovrana, Ivana Mažuranića u Novom Vinodolskom i Ivana Gorana Kovačića u Vrbovskom.

Vrijednost projekata je 32 milijuna kuna, od čega se 12 odnosi na nepovratna sredstva iz fondova EU, što znači je potrebno osigurati dodanih 20 milijuna iz proračuna.

"Održali smo sastanak sa svim gradovima i općinama da vidimo ima li mogućnosti sufinanciranja od strane lokalne uprave kako bi se pobrinuli da sve škole budu obnovljene. To su škole najlošijih klasa energetskih certifikata i kandidirali smo ih da bi nakon obnove uštedjeli na energentima", pojasnio je župan.

Komadina je svim učenicima koji su završili svoje obaveze u osnovnoj i srednjoj školi poželio ugodno ljeto, a pročelnica UO za odgoj i obrazovanje Edita Stilin izvijestila je o aktivnostima iz sektora obrazovanja.

U srijedu, 14. lipnja završava školska godina i započinje prijava za osmaše u prvi razred srednje škole. Do 20. lipnja škole moraju objaviti natječaj za upis, a 13.srpnja bit će objavljena rang lista ljetnog upisnog kruga za 2600 učenika u 125 razrednih odjela i 89 obrazovnih programa.

Također je u tijeku državna matura, koja traje do 28. lipnja, a 12. srpnja bit će objavljeni rezultati. Ove godine u Primorsko-goranskoj županiji za ispite državne mature prijavljeno je 720 gimnazijalaca i 1198 učenika strukovnih škola. U odnosu na 2016. godinu, sada je 45 manje gimnazijalaca i 41 u strukovnim školama.

Što se tiče financijskog poslovanja škola, sve škole kojima je PGŽ osnivač posluju pozitivno.

Ljeto je vrijeme za radove na školskim objektima, od kojih treba istaknuti Područnu školu Baška  koja je gotova. Uređen je okoliš, dio nabave za opremanje koji provodi Županija je gotov i slijedi još dio Općine Baška pa od nove školske godine učenici počinju s radom u novoj školi.

Za nekoliko dana počet će dogradnja OŠ Čavle u vrijednosti oko 13 milijuna kuna. Najvažniji zahvati su izgradnja novih 8 učionica i stubište na ulazu.

Pročelnik UO za regionalni razvoj, infrastrukturu i upravljanje projektima Ljudevit Krpan izvijestio je da se priprema novi natječaj za pomoćnike u nastavi tako da je pripremljena kompletna dokumentacija za stotinjak učenika. Kako će se natječaj kandidirati prema Europskom socijalnom fondu, očekuje se dobivanje bespovratnih sredstava.

Krpan se nadovezao na najavu energetske obnove škola, rekavši da će se održavati dodatne aktivnosti vezane uz energetsku učinkovitost.

Tako se sutra na Tehničkom fakultetu održava akademija regionalnog razvoja i fondova EU. Na akademiju, koju organizaju Ministarstvo regionalnog razvoja i Primorsko-goranska županija, bit će predstavljeni projekti iz domene energetike, uključujući jednu solarnu elektranu kojoj je nositelj investicije bila REA Kvarner.

Tijekom sljedećeg tjedna kroz "Energetske dane" ti će se projekti promovirati diljem Primorsko-goranske županije. U suorganizaciji Županije, Grada Rijeke i REA Kvarner promovirat će se korištenje obnovljivih izvora energije, energetske efikasnosti i potencijali korištenja bespovratnih sredstava EU za realizaciju takvih projekata.

ispiši stranicu ispiši stranicu