Novosti

>

12. 7. 2017

Održana radionica "Razmjena dobrih praksi integracije u lokalnim zajednicama"

Održana radionica Razmjena dobrih praksi integracije u lokalnim zajednicama U organizaciji Centra za mirovne studije te Centra za nenasilje i ljudska prava SOS Rijeka u Gradskoj vijećnici danas je održana radionica pod nazivom Razmjena dobrih praksi integracije u lokalnim zajednicama.

Na radionici su sudjelovali i djelatnici Primorsko-goranske županije, te pročelnica Upravnog odjela za socijalnu politiku i mlade Dragica Marač.

Cilj radionice koju su, uz organizatore, vodili stručnjaci iz Nizozemske i Velike Britanije, jest prenijeti primjere dobrih praksi integracije u navedenim zemljama kako bi se potaknuo dijalog o budućim koracima na razvoju integracijskih aktivnosti na lokalnoj razini.
Naime, Republika Hrvatska kao članica Europske unije, obvezala se, osim izbjeglica koje dolaze izravno na njen teritorij, prihvatiti i 1600 izbjeglica iz Italije, Turske i Grčke. Plan Vlade podrazumijeva pronalaženje i osiguranje smještaja za izbjeglice u raznim gradovima u Hrvatskoj, između ostalog i u onima koji se do sada nisu imali prilike susresti s izbjeglicama i njihovim potrebama.

Provedba plana teče jako sporo te su do sada svega 54 osobe premještene u RH, a od 2004. godine 305 osoba je ostvarilo pravo na međunarodnu zaštitu.
U cilju boljeg razumijevanja kompleksnog pitanja integriranja izbjeglica i azilanata na radionici je predstavljen pravni i institucionalni okvir integracije u Hrvatskoj s posebnim osvrtom na Akcijski plan za integraciju osoba kojima je odobrena međunarodna zaštita, a koji bi uskoro trebao biti usvojen od strane Vlade RH.

Kroz razmatranje potreba i problema s kojima se izbjeglice susreću po dolasku u zemlju primatelja naglašene su poteškoće u pristupu obrazovanju, radnim mjestima, ali i problematike vezane uz priznavanje inozemnih kvalifikacija. Također su razmatrane različite prakse država članica te stavovi lokalnih zajednica u korist integracije, ili pak njoj suprotstavljene asimilacije osoba.

Na temelju dugogodišnjeg iskustva pojedinih država članica Europske unije zaključeno je da je upravo integracija najbolja prevencija za radikalizaciju izbjeglica. Dostojanstveni uvjeti za život i rad te prihvaćanje od strane društva u tom smislu imaju ključnu ulogu.

ispiši stranicu ispiši stranicu