Novosti

>

14. 7. 2017

Sastanak Izvršnog odbora Jadransko-jonske Euroregije

Sastanak Izvršnog odbora Jadransko-jonske EuroregijeU prostorijama predstavništva talijanske regije Molise u Bruxellesu održana je u srijedu, 12. srpnja 2017. godine sjednica Izvršnog odbora Jadransko-jonske Euroregije kojoj su na poziv Predsjednika Izvršnog odbora Nikole Dobroslavića, župana Dubrovačko-neretvanske županije, prisustvovali predstavnici Primorsko-goranske županije. Primorsko-goranska županija, kao jedna od 28 regija udruženih u ovu asocijaciju, predsjedava tematskoj komisiji za promet i infrastrukturu.

Izvršni odbor je na  sjednici prihvatio aplikaciju za učlanjenje još dvije regije i to Zapadnohercegovačke županije iz Bosne i Hercegovine kao i regije Calabrija iz Italije. Predstavnici iz obje regije izrazili su potrebu da svojim aktivnim učešćem u provođenju strateških projekata u članicama Euroregije, doprinesu razvitku partnerskih odnosa sa susjednim regijama i zajedničkom nastupu prema međunarodnim fondovima, u cilju sveobuhvatnog napretka svih članica kako u gospodarstvu i zaštiti okoliša tako i u kulturnim i socijalnim područjima.

Pročelnik UO za regionalni razvoj, infrastrukturu i upravljanje projektima Primorsko-goranske županije Ljudevit Krpan je izvijestio o aktivnostima tematske komisije za promet i infrastrukturu Euroregije te istaknuo spremnost Europske unije u sufinanciranju infrastrukturnog projekta izgradnje plutajućeg LNG terminala na otoku Krku, a čija će provedba značajno doprinijeti značaju Euroregije na energetskoj karti Europe i provedbi strateških odluka energetskog povezivanja Europske unije.

Upravo zbog strateškog značaja aktivnosti koje pokriva navedena tematska komisija pročelnik Krpan je predložio da se sjednica komisije održi ove jeseni pod domaćinstvom Primorsko-goranske županije. Izvršni odbor je sa zadovoljstvom prihvatio poziv s ciljem intenziviranja aktivnosti Euroregije kroz rad komisija.

Na sjednici je Izvršni odbor prihvatio izvješće o aktivnostima tijela Euroregije u provođenju projekata sufinanciranih od fondova EU te razmotrio prijedloge o formiranju sekretarijata Jadransko-jonske Euroregije kao profesionalnog operativnog tijela.

ispiši stranicu ispiši stranicu