Novosti

>

27. 7. 2017

4. Sjednica Županijske skupštine: Većinom glasova prihvaćen rebalans proračuna

Skupština Primorsko-goranske županije, uz nekoliko amandmana oporbe, većinom je glasova prihvatila rebalans proračuna.
 

"Proračun nisu pjesme po željama. Imamo napregnut proračun, nemamo neraspoređenih sredstava. Netko planira kad on hoće, pa kad više ne može, onda treba uskočiti Županija koja ima drugačije planirana sredstva po drugačijoj dinamici", rekao je župan Zlatko Komadina prihvaćajući amandman o planiranju sredstava za  KBCRijeka na način da se smanje sredstva za Ekoplus za pola milijuna i prebace za KBC Rijeka. 

Župan je također najavio da će predložiti po pola milijuna kuna za sportske dvorane u  Loparu i na Hreljin u proračunu za iduću godinu kao i za komunualnu infrastrukturu kako bi startala zona Miklavje u Općini Matulji.

Uoči sjednice Županijske skupštine na pitanja medija rebalans proračuna pojasnio je pročelnik za financije Krešimir Parat, dok je o projektu obnova i rekonstrukcije zgrade Prve sušačke hrvatske gimnazije govorila pročelnica Edita Stilin.

Ovaj je rebalans polutehnički i polurazvojni jer se radi iz djelomice tehničkih razloga, da se prenese višak iz prethodne godine u proračun ove godine, ali i razvojni je jer osiguravamo sredstva za projekte. Primjerice, projekt Lječilišta Veli Lošinj, potom u ulaganja u školske objekte, a kroz rebalans planiramo i pomoć KBC-u Rijeka. 

Uspjeli smo napraviti dobar balans između tehnike i razvojnog cilja. Rebalans je ukupno 78,5 milijuna kuna, od čega je 42,2 prijenos sredstava iz prethodne godine, a 36,1 milijun kuna su novi prihodi Županije i županijskih proračunskih korisnika. Imamo i nove prihode a imamo i prenesena sredstva iz prethodne godine. 

Prenesena sredstva bila su rasprava na zadnjoj Skupštini prošlog mandata. To je višak prihoda koji se nije uspio potrošiti  jer nisu došli računi, ali većinom je riječ o ugovornim obvezama koje su strvorene i jednostavno došlo je do raskoraka u dinamici ispostave računa i naplate prihoda i to je najveći dio tog viška.  Naš čisti višak od 15.2 milijuna kuna županijskoga, 5 milijuna je onoj čisti višak koji smo ostavili u ovom novom sazivu za raspored i podložen je za raspodjelu viška i kroz ovaj današnji rebalans. Taj dio su uštede na plaćama i aktivnosti koje nisu realizirane u Multidisiplinarnom centru u Gomirju, a koji nije rješen zbog zastoja u dogovorima s Hrvatskim šumama. To je glavni generator ovog čistog viška u proračunu.

Pročelnik je također rekao kako je rebalans potreban s obzirom na najavu porezne reforme koju je najavila Vlada RH. 

"Prihode smo planirali u početnom proračunu na način koji smo u tom trenutku znali te sada ovim rebalansom. Smanjujemo prihode od poreza na dohodak, ali ujedno i planiramo kompenzacijske mjere pomoći iz državnog proračuna. Uglavnom na nuli smo", rekao je Parat. 

Pročelnica Stilin obavijestila  je medije da su  u Prvoj sušačkoj hrvatskoj gimnaziji u Rijeci u tijeku sradovi te da je Županija osigurala dodatnih 1,5 milijuna za uređenje unutrašnjosti škole, kako bi početkom kalendarske godine prešla u jednu smjenu. "Nadam se da će danas proći prijedlog na proračunu gdje je još dodatnih 400 tisuća kuna za Sušačku gimnaziju", rekla je pročelnica Stilin.

 

ispiši stranicu ispiši stranicu