Novosti

>

31. 7. 2017

Press kolegij: realizacija razvojne strategije PGŽ

Press kolegij PGŽ Župan Zlatko Komadina održao je redovitu tjednu konferenciju za novinare na kojoj je bilo riječi o konstituiranju upravljačke strukture Županije, realizaciji razvojne strategije i izmjenama poreza na dohodak.

U kolovozu će se dovršiti konstituiranje svih radnih tijela i upravljačke strukture Primorsko-goranske županije, čime će se postaviti temelji za održavanje radne sjednice Županijske skupštine u rujnu.

Župan se osvrnuo na prvu polovicu 2017. godine, rekavši da je ovo bila izborna i reformska godina, pogotovo što se tiče prihoda jedinica lokalne i regionalne samouprave.

"To je prva godina u kojoj se ocjenjuje provođenje razvojne strategije Županije. Nažalost nismo mogli izvršiti reviziju jer nema državne razvojne strategije koja bi tu obavezu nametnula i dala smjernice. Ipak, izvršili smo je na partnerskom vijeću koje je usvojilo realizaciju strategije do sada", istaknuo je Komadina.

Župan je kazao da su ostvareni osnovni ciljevi: stvaranje okruženja za rad dinamičnog i konkurentnog gospodarstva, podizanje kvalitete života u zdravstvu i školstvu te zaštita okoliša i ulaganje u infrastrukturu.

Od 2016. godine realizirano je oko 160 razvojnih projekata, među kojima se ističu sportske dvorane u Baški i Kastvu, rekonstrukcija Područne škole u Puntu, uređenje prostora škole u Matuljima, niz uređenja luka, rješavanje ceste Lošinj - Veli Lošinj te realizacija Platka i sanacija ceste na Platku.

"Nama je cilj realizacija u što većoj mjeri naše regionalne strategije, i tome ovi projekti i podaci govore u prilog", rekao je Komadina. 

Što se tiče budućih projekata, Županija će pomoći Gradu Bakru u gradnju dvorane Hreljin. Uz već obećanu pomoć u opremanju dvorane, također će se nastojati pomoći i gradnja s minimum 500.000 kuna. Pomoći će se i gradnju gradske dvorane u Loparu s milijun kuna za opremanje i pola milijuna za gradnju. 

Na kraju konferencije za novinare župan se osvrnuo na pripreme za izmjene zakona o porezu na dohodak, čime će doći do promjena u financiranju općina, gradova i županija. Okvir za promjenu određen je izlaskom iz recesije i povećanom potrošnjom kućanstava. Ta potrošnja uslijedila je nakon smanjenja prihoda jedinica lokalne i regionalne samouprave i rezultirala smanjenjem njihovih prihoda. Stagnacija prihoda općina, gradova i županija koristila je građanima i državnom proračunu.

Prijedlog Hrvatske zajednice županija, rekao je Komadina, jest da porez bude raspodijeljen 60% gradovima i općinama, 20% županijama i 20% fondu financijskog izravnanja koji će ispodprosječnim županijama omogućiti standard usporediv s razvijenijim županijama.

ispiši stranicu ispiši stranicu