Novosti

>

12. 9. 2017

Smotra pripadnika nove generacije školskih prometnih jedinica

Sigurnost u prometuU sportskoj dvorani Doma Mladih održana je smotra pripadnika nove, 16. generacije školskih prometnih jedinica. To je završni, svečani čin realizacije Plana i programa Županijskog savjeta za sigurnost prometa na cestama Primorsko-goranske županije u dijelu obuke učenika za školske prometnike.

Za provoditelja ovoga projekta Županijski savjet odabrao je ustanovu Dom mladih iz Rijeke jer ima sposobne i dokazane stručne djelatnike u edukacije djece i mladeži. U provedbi edukacije pripadnika ŠPJ-a aktivno sudjeluju i djelatnici prometne policije PU PGŽ.

Tom prigodom pripadnicima školskih prometnih jedinica obratio se predsjednik Županijskog savjeta Boris Skeledžić i tajnik Županijskog savjeta Zdravko Lisac koji su podsjetili kako je savjet još početkom 2001. godine izradio studiju svih pješačkih prijelaza koji se nalaze u neposrednoj blizini 31 osnovne škole na području Primorsko-goranske županije za koje je utvrđeno da su potencijalno opasni za sigurnost učenika.

Na temelju tih saznanja odlučilo se krenuti u osnivanje ŠPJ-a u svim odabranim osnovnim školama. U ovoj školskoj godini oni će, zajedno s obučenim učenicima iz prethodnih generacija, osiguravati pješačke prijelaze u neposrednoj blizini osnovnih škola s prometno najopasnijim okruženjem na području Primorsko-goranske županije. 

U školskoj godini 2016/2017 ukupno je obučeno 49 novih učenika uzrasta od 10-12 godina u osnovnim školama "Centar" (10 učenika), "Zamet" (15), "Pećine" (12) i "Ivana Rabljanina" (12).

Zaključeno je da akciju treba provoditi trajno; iako su u proteklom razdoblju obuhvaćene sve rizične osnovne škole u Primorsko-goranskoj županiji, obuka se mora provoditi kontinuirano jer obučeni pripadnik ŠPJ zbog smjene školske generacije može biti aktivan u najviše tri školske godine. Stoga je potrebno obuku periodično provoditi svake godine u 4 do 7 osnovnih škola.

U ime Primorsko goranske županije prisutne je pozdravila pročelnica Upravnog odjela za pomorsko dobro, promet i veze Nada Milošević i podijelila novoj generaciji pripadnika školskih prometnih jedinica odgovarajuće iskaznice. Također im je čestitala na uspješno provedenoj obuci i poželjela da budu uspješni u budućem odgovornom radu osiguranja pješačkih prijelaza.

Pripadnici školskih prometnih jedinica izvršili su prezentaciju regulacije prometa i osiguranja  pješačkih prijelaza.

ispiši stranicu ispiši stranicu