Novosti

>

13. 9. 2017

Komemoracija Slavku Šestaku, svestranom glumcu i dugogodišnjem prvaku Hrvatske drame

Komemoracija - Slavko ŠestakU riječkom je Kazalištu održana komemoracija Slavku Šestaku, dugogodišnjem prvaku Hrvatske drame koji je preminuo u Rijeci 88. godini života. Šestak je bio čovjek iznimna talenta u kojem su se spajale osobine i kvalitete kompletnog kazališnog umjetnika.

Šestak je, kako je rečeno tijekom komeracije, bio svestrani glumac koji je cjelokupnim svojim opusom i umjetničkim djelovanjem utkan u kulturno biće grada Rijeke, čijem je kazalištu bio odan još od 1953. godine.

Od preminulog prvaka riječkog Kazališta, legendarnog riječkog glumca Slavka Šestaka prigodnim govorima oprostili su se Marin Blažević, intendant HNK Ivana pl. Zajca; Vojko Obersnel, gradonačelnik Grada Rijeke; Goran Petrc, pročelnik Ureda županije; Jelena Kovačić, ravnateljica Hrvatske drame riječkog Kazališta; Olivera Baljak, glumica Hrvatske drame i Elvia Nacinovich, glumica ansambla Talijanske drame riječkog HNK.

Pročelnik Petrc Šestaka je opisao kao velikog glumca, ali i velikog čovjeka, skromnog i samozatajnog sve dok ne bi stao pred publiku te s lakoćom, svojstvenom samo istinskim talentima odigrao jednu od svojih brojnih i sjajnih glumačkih kreacija.

"Rijeka i riječka kazališna zajednica ponosni su što su imali čast i zadovoljstvo živjeti i raditi s takvom glumačkom veličinom", zaključio je Petrc. 

Riječki gradonačelnik Vojko Obersnel kazao je kako je Šestak ostvario nezaboravne uloge kojima je ostavio dubok trag u kazalištu i riječkoj kulturi, za što mu je dodijeljena Godišnja nagrada Grada Rijeke još 1961. godine, a potom i Nagrada za životno djelo.

Nakon umirovljenja, Šestak je bio jedan od najvjernijih gledatelja svih produkcija kazališta, naglasio je intendant Blažević, navodeći kako je svojim radom, zalaganjem, ponašanjem na sceni i izvan nje, Šestak utjelovio kulturu osobe za koju kazalište nije prestalo silaskom sa scene, jer glumac cijeli život ne radi na ulozi, već na sebi.

Slavko Šestak, kao čovjek i kao umjetnik pomicao je granice glumačkih kreacija, bio podjednako dobar u dramskim i komičnim ulogama, u operetama, plesao je, glumio i pjevao, bio svestrana i cjelovita ličnost, uvijek zaigran i zaljubljen u kazalište.

Tekst: Grad Rijeka

ispiši stranicu ispiši stranicu