Novosti

>

13. 9. 2017

Riječki Slovaci u posjeti Trnavi

Riječki Slovaci u posjeti TrnaviPripadnici Matice slovačke Rijeka, uz pratnju tamburaša Zametskog korena, boravili su i nastupali u u Slovačkom gradu Trnava, sjedištu istoimenog samoupravnog okruga.

Riječki Slovaci došli su u Trnavu kao posebni gosti središnje Matice slovenske koja je od 7. do 11. rujna u tom zapadno slovačkom gradu održavala svoju smotru "Národné matičné slávnosti 2017" kao najveće godišnje okupljanje pripadnika Matice slovenske iz svih krajeva Slovačke.

Smotra se održavala istovremeno s poznatim Trnavskim sajmom i okupila je na desetke tisuća građana i posjetitelja iz svih dijelova Slovačke, a sastojala se od brojnih tribina, stručnih skupova, izložbi, te posebno smotre slovačkog folklora.

Kako su, u sklopu tih manifestacija, u petak 8. rujna u Bratislavi predsjednici Matice slovenske Marián Tkáč i predsjednik Matice hrvatske Stjepan Damjanović potpisali Memorandum o suradnji dviju Matica, posebno je, kao predstavnici Slovaka iz Hrvatske, pozvana Matica slovačka Rijeka.

Tako su riječki Slovaci, kao jedini predstavnici izvan Slovačke, u subotu nastupali na glavnoj (gala) akademiji, održanoj u gradskom kazalištu Ján Palárik, a tijekom večeri i na glavnoj pozornici u gradu te je nastup članova i članica folklorne skupine i pjevačke skupine "Slovenka" moglo vidjeti i nekoliko tisuća građana i posjetitelja.

ispiši stranicu ispiši stranicu