Novosti

>

14. 5. 2018

U posjetu Primorsko-goranskoj županiji boravila je prosudbena komisija za ocjenjivanje rezultata projekta „Županija-prijatelji djece“ za Primorsko-goransku županiju

U posjetu Primorsko-goranskoj županiji boravila je prosudbena komisija za ocjenjivanje rezultata projekta „Županija-prijatelji djece“ za Primorsko-goransku županiju
Primorsko-goranska županija je u postupku dokazivanja ispunjavanja kriterija za stjecanje statusa "Županija – prijatelj djece" predala Izvještaj o provedenim aktivnostima u 2016. i 2017. godini te Trogodišnji program aktivnosti za projekt "Primorsko-goranska županija-prijatelj djece za razdoblje 2018.-2020."

Nakon sastanka s članovima Koordinacijskog odbora Projekta, kojem je prisustvovao i župan Zlatko Komadina, komisija je obišla Dom zdravlja PGŽ i Nastavni zavod za javno zdravstvo PGŽ, Društveni dom za djecu i mlade u Vratima te Logopedski kabinet za djecu u Delnicama, kao tri primjera dobre prakse skrbi za djecu.

Projekt "Županija – prijatelj djece" potiče partnerstvo i dobro upravljanje između gradova/općina i županija da zajedno uočavaju, promišljaju i pronalaze rješenja na područjima zdravlja djece, socijalne skrbi, odgoja i obrazovanja, dječjih aktivnosti, prostora za igru, sport i rekreaciju, mobilnosti, financiranja, demografskih promjena, sigurnog okruženje, zdravog i održivog okoliša, gospodarstva te u pristupu uslugama djeci i roditeljima u stvaranju zajednica i društva prijatelja djece.

Županijska skupština Primorsko-goranske županije je 27. listopada 2016. godine donijela Odluku o prihvaćanju Sporazuma o podršci i partnerstvu na provedbi projekta "Primorsko-goranska županija – prijatelj djece".

Primorsko-goranska županija jedna je od najaktivnijih županija po broju uključenih gradova i općina u akciju "Gradovi i općine-prijatelji djece", kao i po dobitnicima prestižnog naziva grad/općina-prijatelj djece. Trenutno je 22 lokalnih jedinica na području Županije uključeno u Akciju, a njih 14 nose prestižan naziv grad/općina-prijatelj djece (gradovi: Crikvenica, Čabar, Delnice, Mali Lošinj, Opatija, Rijeka, Vrbovsko; općine: Brod Moravice, Fužine, Lovran, Mrkopalj, Ravna Gora i Skrad).

U narednom razdoblju, uz postojeći projekte i aktivnosti koje se već provode,  naglasak se želi staviti i na socijalne inovacije, jačanje dječje participacije, kao i nastavak razvijanja partnerstva i suradnje.ispiši stranicu ispiši stranicu