Novosti

>

14. 2. 2018

Prijem sudionika projekta "Smart Factories in the new EU Member States"

PGZ U sjedištu Primorsko-goranske županije zamjenik župana Marko Boras Mandić i pročelnik Ureda županije Goran Petrc primili su sudionike projekta "Smart Factories in the new EU Member States". Na natječaju Europske komisije za formiranje 30 novih digitalnih inovacijskih središta, projektni prijedlog Visoke poslovne škole PAR i Centra za inovacije i poduzetništvo iz Rijeke - "Digital Partnership Center – DIGIPARC" izabran je među 137 drugih prijava iz Europe, kao novo digitalno inovacijsko središte regije.

Digitalna inovacijska središta služe kao potpora tvrtkama da na jednom mjestu dobiju sve informacije i potporu za digitalizaciju poslovanja.

Zamjenik Boras Mandić istaknuo je zadovoljstvo projektom koji je  uvrstio Primorsko-goransku županiju na mapu svijeta, kao regiju koja ide u korak sa inovacijama i samim time daje gospodarstvu nove tehnologije kako bi bili konkurentni i ispred drugih."Županija je podržala ovaj projekt, čestitam vam na izboru i nadam se da će to dati dodatnu vrijednost našem gospodarstvu i svim ostalim uključenim subjektima", rekao je zamjenik Mandić.

Dekanica PAR-a Gordana Nikolić zahvalila se na podršci Županije istaknuvši kako je sa strane poduzetnika izuzetno bitna brza reakcija i podrška lokalne zajednice."Ponosni smo što smo izabrani između 137 prijava iz Europe. Od 18 prijava iz Hrvatske izabrane su 3.  Ovaj izbor dao nam je potvrdu da je moguće i regionalno raditi i razvijati se, a mi smo u našoj prijavi dali fokus na regionalni razvoj s ciljem pokrivanja naše i dvije susjedne županije. Važno je napomenuti da smo ovim projektom objedinili sve važne dionike za razvoj jednog digitalnog centra i ovim projektom dokazali da lokalno djelujući možemo ostaviti globalni trag," rekla je dekanica.

Prodekanica Bisera Karanović pozvala je sve zainteresirane strane koje smatraju da svojim prisustvom mogu dodati vrijednost ovom partnerskom konzorciju da se jave u Visoku poslovnu školu PAR i uvide sve mogućnosti digitalnog inovacijskog huba koju im može pružiti kao potencijalnim partnerima.

Direktor tvrtke NOMEN d.o.o. Moise Bašić, koja je uključena u projekt izjavio je kako je siguran da će tvrtka NOMEN svojim kompetencijama moći doprinijeti vraćanju industrijske vrijednosti grada Rijeke i čitave regije.

Digitalni inovacijski centri (hubovi/središta) osmišljeni su kao predvodnici digitalne transformacije europskog gospodarstva. To su prije svega potporne institucije koje pružaju podršku tvrtkama kako bi uvođenjem proizvoda i usluga digitalnih tehnologija poboljšale svoje poslovne i proizvodne procese te ojačale svoju poziciju na globalnom tržištu. Kroz svoj rad, digitalni inovacijski hubovi služe kao potpora tvrtkama da na jednom mjestu dobiju sve informacije i potporu za digitalizaciju poslovanja.

U skladu sa Strategijom pametne specijalizacije Republike Hrvatske, DIGIPARC je mapirao sektorski fokus ove regije koji uključuje transportno-logističku te drvno-prerađivačku industriju, kao i zdravstveni turizam, pametne usluge i upravljanje otpadom. Tehnološki fokus ovog huba uključivati će Internet stvari (IoT), usluge u oblaku, specijalističke Internet usluge, analiza velikih podataka, kibernetski fizički sustavi, interaktivne tehnologije, pametne usluge kao i razvoj novog studijskog programa.

Stvaranje digitalnog inovacijskog hub-a u Rijeci jedinstvena je prilika za iskoristiti sinergiju između svih partnera, uspostaviti tzv. "trokut znanja" te ponovno vratiti ovu regiju na mapu visokorazvijenih industrijskih središta Europe.

ispiši stranicu ispiši stranicu