Novosti

>

9. 3. 2018

Gospodarsko-socijalno vijeće PGŽ na višesatnoj sjednici tražilo hitna rješenja za očuvanje 3. maja

 Sjednica GSV na temu UljanikaZa 3.maj je u prvom redu odgovoran vlasnik, a ja se nadam da Uljanik neće biti grobar 3.maja.Svjesni važnosti ove industrije ne samo za Rijeku, Primorsko-goransku nego i susjednu Istarsku županiju, želimo da Uljanik grupa provede uspješno restrukturiranje i da to uključuje opstanak 3.maja.

Ukoliko to nisu u stanju osigurati onda neka 3.maj izdvoje iz Uljanik holdinga pa neka se pronađe  novi vlasnik koji će biti u stanju upravljati riječkim navozima i osigurati likvidno poslovanje, poručio je župan Zlatko Komadina na današnjoj višesatnoj sjednici Gospodarsko-socijalno vijeća PGŽ, sazvanoj na temu aktualnog stanja u Uljaniku. Dodao je kako Županija nije nadležna i nema mogućnosti utjecaja na tu industriju ali je itekako zainteresirana jer je to jedna od najvažnijih industrija ove regije, s dugom tradicijom, sa školama i fakultetima koje obrazuju brodograđevni kadar. 

O značaju ove teme ali i težini problema u grupi Uljanik potvrđuje i velik broj sudionika sjednice GSV-a na kojoj je najviše pitanja i od predstavnika sindikata ali i brojnih tvrtki dobavljača bilo upućeno članovima Uprave Uljanika predvođenih predsjednikom Giannijem Rossandom te pomoćniku ministrice gospodarstva za industriju Zvonimiru Novaku.  On je već uvodno naglasio da je 3. maj 31.prosinca  prošle godine završio svoj petogodišnji godišnji proces restrukturiranje, te da po striktnim pravilima Europske komisije nije dozvoljeno narednih 10 godina intervenirati s bilo kojim oblikom potpora prema tom brodogradilištu.

"Što se tiče procesa koji je započet u Uljanik brodogradilištu jasno nam je naznačeno iz Europske komisije da sredstva koja su im odobrena za restrukturiranje u ovom trenutku ne bi smjela završiti u 3. Maju", rekao je Novak te dodao da je rješenje problema likvidnosti isključivo u nadležnosti Uprave. Kako je više puta na sjednici postavljeno pitanje povrate preko 500 milijuna kuna koje je Uljanik grupa posudila od 3.maja zadnjih godina, čelnici Uljanika na to su odgovarali kako nije upitan povrat tog novca te da je on sastavni dio njihovog programa restrukturiranja. Također su naglašavali da su u tijeku pregovori s  četiri potencijalna strateška partnera i da svi oni podržavaju opstanak brodograđevne djelatnosti i na pulskom i na riječkom lokalitetu, no da o detaljima tih pregovora za sada ne mogu govoriti, sve će, najavili su, biti poznato do kraja ovoga mjeseca. Također su izrazili spremnost da se 3.maj izdvoji iz sastava holdinga ukoliko se za budućnost riječkog brodogradilišta pronađe neko bolje rješenje. Tvrtkama dobavljačima kojima Uljanik duguje milijunske iznose zbog kojih su, kako se čulo na sjednici, oni u ogromnim teškoćama, također je obećano podmirenje duga i to iz prodaje imovine Uljanika, i to u čim kraćem mogućem roku.

Predsjednik Gospodarsko-socijalnog vijeća Erik Fabijanić zahvalio se svima koji su se odazvali pozivu kako bi se u tripartitnom dijalogu sagledala situacija  Uljanik grupe, te da se u otvorenom razgovoru  čulo jako puno bitnih informacija na osnovu kojih će GSV na slijedećoj sjednici donijete i konkretne zaključke. Rekao je kako je uloga GSV-a isključivo savjetodavna ali mu je drago što su svi sudionici sastanka jedinstvenog stava da su 3.maj i Uljanik za ove regije  pa i državu iznimno važni gospodarski subjekti, te da je svim isti cilj, osigurati im nastavak proizvodnje i uspješno poslovanje.ispiši stranicu ispiši stranicu