Novosti

>

12. 3. 2018

U prve razrede srednjih škola PGŽ planira se upis 2.802 učenika u 126 razrednih odjela

 Press kolegijUpravni odjel za odgoj i obrazovanje Primorsko-goranske županije izradio je Prijedlog plana upisa u prve razrede srednjih škola za školsku 2018./2019. godinu koji obuhvaća upis 2.802 učenika u 126 razrednih odjela, istaknula je na današnjoj konferenciji za novinare zamjenica župana Marina Medarić.

Naglasila je da je taj prijedlog  nešto veći od 2.500 što je pretpostavljeni realni broja učenika i , kako bi se svakom djetetu omogućilo da upiše  program koji želi i za koji zadovoljava formalno-pravne uvjete. Dodala je kako je dobra vijest da ove godine iz sustava osnovnih škola PGŽ izlazi 82 učenika više nego godinu ranije. 

Inače, 30 srednjih škola  kojima je Primorsko-goranska županija osnivač nude sveukupno 88 različitih programa  od čega 5 gimnazijskih, 1 petogodišnji strukovni program, 37 četverogodišnjih strukovnih programa, 35 trogodišnjih strukovnih programa, 2 dvogodišnja strukovna programa, 3 umjetnička programa,  te 5 programa za učenike s teškoćama u razvoju. Zamjenica je također istaknula da se prilikom  izrade prijedloga plana upisa učenika u I. razred srednje škole vodilo računa  o potrebama tržišta rada, raspoloživim programima u srednjim školama kao i projekciji budućeg razvoja Županije te je ovaj Prijedlog usuglašen od strane Zavod za zapošljavanje, Gospodarske i Obrtnička komore. Kod planiranja nastojalo se pravilno vrednovati neka zanimanja koja su u funkciji razvojnih programa (brodogradnja, građevina, pojačani razvoj obrtništva i malog poduzetništva), specifičnih i značajnih za područje Primorsko-goranske županije, a deficitarnih po broju raspoloživih kadrova na tržištu rada. Za Gorski kotar i kvarnerske otoke, zbog depopulacije, a s ciljem zadržavanja mladeži u domicilnom mjestu, u prijedlogu plana upisa prihvaćena su po tri zanimanja u jednom razrednom odjelu. Isti kriterij se predlaže i za neka obrtnička zanimanja za koje ne postoji veliki interes učenika, ali postoji interes tržišta rada, pa je planirano formiranje razrednih odjela s programskim kombinacijama od tri zanimanja. Državnim pedagoškim standardom utvrđeno je da je optimalan broj učenika u razrednom odjelu 24, a najviše 28 učenika.

Novost u odnosu na lanjski prijedlog plana upisa je smanjenje broja učenika u gimnazijskim programima s 26 na 24 učenika, čime se pokušalo usmjeriti određeni broj učenika u strukovna zanimanja, a sve u skladu s pokazateljima i potrebama tržišta rada. Istaknuto je također da je Strojarsko-brodograđevnoj školi za industrijska i obrtnička zanimanja Rijeka odobren je novi program - Drvodjeljski tehničar dizajner, s time da ta škola ove školske godine  škola ne bi upisivala učenike u program Stolar.

Na današnjoj press konferenciji ravnatelji županijskih javnih ustanova predstavili su najvažnije programske aktivnosti ostvarene u prošloj godini kao i planove za 2018. Sonja Šišić, ravnateljica JU Priroda istaknula je da je ta ustanova u prošloj godini raspolagala s 6,1 milijun kuna od čega je 40 posto sredstava ostvareno iz vlastitih prihoda. Spomenula je intenzivne aktivnosti na pripremi projekata za financiranje iz EU fondova te navela da im je između ostalog odobreno 430.000 kuna za uređenje infrastrukture izletišta Kamačnik kao i programi unapređenja ekološke mreže Natura 2000 koji će se provoditi slijedećih 5 godina za Gorski kotar te otoke Krk i Rab. U ovoj godini JU Priroda očekuje i odobrenje EU sredstava za projekta uređenja Centra za velike zvijeri u Staroj Sušici koja je već prošao dvije od ukupno tri faze valorizacije, a u programu je i uređenje nove didaktičke Risje staze u Park šumi Golubinjak. 

Ravnatelj REA Kvarner Darko Jardas  podsjetio je da je upravo okončan postupak preregistracije iz trgovačkog društva u županijsku javnu ustanovu. Naglasio je da je najveći projekt s kojim su prošle godine aplicirali na strukturne EU fondove energetska obnova čak 8 školskih objekata te da su upravo u tijeku postupci javne nabave za izvođače i nadzor. Najavio je da bi do kraja ove ili najkasnije početak slijedeće godine  taj projekt trebao biti u cijelosti dovršen. Radovi bi krenuli u tri faze, najprije su na redu otočke škole kako bi se sav posao dovršio do početka turističke sezone, zatim su na redu škole Gorskog kotara s planom dovršetka prije zime, a u trećoj fazi planiran je energetska obnova škola u priobalju. Najavio je i nastavak izrade održivih planova energetskog razvoja za gradove Gorskog kotara, Delnice, vrbovsko i Čabar, a ti su planovi lani dovršeni za 5 goranskih općina.

Adam Butigan, ravnatelj Zavoda za prostorno planiranje PGŽ izvijestio je da je ta ustanova lani imala 30 različitih zadataka  izrade prostornih planova, a u ovoj godini od većih poslova prostorno-planskog projektiranja spomenuo je zahtjev za povećanje kapaciteta ribogojilišta kod otoka Plavnik te dislociranje lokacije za golf na Lošinju. Istaknuo je također da je dovršena prostorno planska dokumentacija za izgradnju sunčane elektrane Orlec na Cresu koja obuhvaća prostor od 17 hektara i planirane snage 6,5 megavata što će biti prva sunčana elektrana u RH jača od  jednog megavata. Kreće se i s pripremom za drugu fazu elektrane Orlec Zapad također snage 6,5 megavata. Najavio je i tehnološko obnavljanje informacijskog sustava prostornog uređenja koji je u primjeni već pet godina te istaknuo  da je s 29 gradova i općina PGŽ potpisan ugovor o korištenju te baze podataka što je uspješan primjer decentralizacije jednog županijskog sustava.

ispiši stranicu ispiši stranicu