Novosti

>

12. 3. 2018

Održana međunarodna konferencija o integraciji Roma u PGŽ

Konferencija Svjetske organizacije RomaSvjetska organizacija Roma, uz potporu Primorsko-goranske županije, organizirala je međunarodnu konferenciju "Primjena integracijskog programa 2020 u zemljama članicama EU s osvrtom na Primorsko-goransku županiju i Republiku Hrvatsku."

U uvodnom dijelu konferencije župan Zlatko Komadina pozdravio je sudionike te izrazio zadovoljstvo činjenicom da se Konferencija održava upravo u Primorsko-goranskoj županiji. "Sami znate da smo jedna otvorena multikulturalna sredina i da ovdje skladno žive svi, bez obzira na nacionalnu, vjersku ili neku drugu pripadnost," izjavio je župan istaknuvši pri tom iznimno dobar odnos nacionalnih manjina i hrvatskog naroda na području Županije. Zaključno, župan Komadina zaželio je uspješan rad sudionicima Konferencije te podsjetio na važnu ulogu većine u promicanju i zaštiti manjinskih prava. "Manjina sama po sebi se ne može izboriti, većina je ta koja se mora izboriti za prava manjina", pojasnio je Komadina.

Zahvalivši domaćinu predsjednik Svjetske organizacije Roma, Jovan Damjanović, rekao je: "Po svim deklaracijama, konvencijama i po Europskoj strategiji 2020, vidim da se ovdje ispunjavaju određeni uvjeti da bi Romi bili integrirani i živjeli bolje." Izrazivši zadovoljstvo mogućnošću ostvarivanja prava Roma na području Primorsko-goranske županije, a posebice mogućnošću otvorenog dijaloga o aktualnim pitanjima Damjanović je dodao: "Ovo treba biti model u cijeloj regiji, kako čelni ljudi trebaju nastupati i raditi s romskom zajednicom, i da daju mogućnost po svim zakonskim propisima, konvencijama i deklaracijama da se Romi uključe i integriraju u društvo".

Damjanović je također naglasio kako je cilj Konferencije približiti se lokalnim i gradskim samoupravama te je u tom smislu najavio nastavak obilaska Hrvatske i razgovor s predstavnicima državnih i lokalnih vlasti o statusu Roma.

Fadil Hrustić, povjerenik za dijasporu Roma u svijetu izrazio je zadovoljstvo što na području Primorsko-goranske županije i grada Rijeke ne postoji diskriminacija te posebice što se diskriminacija ne osjeća u školama i na javnim mjestima.

Hrustić je istaknuo kako za pripadnike romske nacionalne manjine na području županije vidi ključnim nastavak rada na rješavanju pitanja legalizacije romskih naselja, stambenih pitanja, ali i pitanja statutarnih prava, socijalne skrbi, odgoja i zdravstva. "Uvjeren sam da će se zajedničkim radom sa Županijom pronaći rješenja i za ta pitanja", rekao je Hrustić.

U okviru konferencije županu Komadini i povjereniku Hrustiću predsjednik Svjetske organizacije Roma uručio je zlatne plakete za doprinos unapređenju položaja i integraciju Roma na području Primorsko-goranske županije.

Sudionici Konferencije iz Rumunjske, Slovenije, Bosne i Hercegovine i Hrvatske u nastavku su raspravljali o ustavno-pravnoj poziciji Roma na jugozapadnom Balkanu, o obrazovnoj problematici Roma te legalizaciji romskih naselja u Republici Hrvatskoj i Primorsko-goranskoj županiji kao i o temama vezanim uz socijalnu skrb i kulturu.

Svjetska organizacija Roma sa sjedištem u Beogradu ima za cilj surađivati sa svim relevantnim institucijama na osiguranju mogućnosti za Rome te unapređenju položaja pripadnika romske populacije, kao i borbi protiv diskriminacije, rasizma i segregacije.

ispiši stranicu ispiši stranicu