Novosti

>

12. 3. 2018

Župan Komadina i gradonačelnik Obersnel susreli se s američkim veleposlanikom u RH Robertom Kohorstom

 Američki veleposlanik Župan Zlatko Komadina i gradonačelnik Vojko Obersnel sastali su se danas s novim veleposlanikom SAD-a W. Robertom Kohorstom. Uz župana sastanku je prisustvovao i predsjednik županijske skupštine Erik Fabijanić, a u pratnji američkog veleposlanika bili su vojni ataše Robert Mathers i savjetnica veleposlanstva Wylita Bell.

Na susretu se  razgovaralo o suradnji s SAD-om u različitim područjima. Župan Zlatko Komadina  veleposlaniku  je izložio stratešku poziciju i ekonomske perspektive županije, te razgovarao o unaprjeđenju suradnje. Razgovaralo se i o  LNG terminalu  pri čemu je veleposlanik izrazio puno razumijevanje za potrebom nastavka konverzacije središnjih vlasti s lokalnom zajednicom.

"Upoznao sam veleposlanika sa svim otvorenim pitanjima s aspekta tehnologije koja se nudi. Nitko nije protiv strateških interesa Republike Hrvatske u smislu diverzifikacije opskrbe plinom nego se radi o izboru najbolje tehnologije s obzirom na zaštitu okoliša i ugrozu stanovništva te ekonomske i energetske koristi koje su izglasane jednoglasnim zaključcima županijske skupštine", izjavio je novinarima nakon sastanka župan Komadina. 

Veleposlanik je na ovu temu  rekao  kako je stav o diverzifikaciji opskrbe plinom kao strateškom interesu za ovaj dio Europe  jedinstven, te da veleposlanstvo SAD-a potiče sve vladine i lokalne dužnosnike na traženje najboljeg mogućeg rješenja za terminal. "Ako nadležni dužnosnici budu razgovarali o tome, siguran sam da će se doći do najboljeg rješenja kojeg ćemo mi podržati" ustvrdio je Kohorst .  Obersnel je  rekao kako  se razgovaralo i  o rastućem broju američkih turista te projektu Europske prijestolnice kulture gdje će se nastojati dogovoriti programska suradnja s SAD-om.

Američki je veleposlanik zahvalio na prijemu, navodeći kako mu je u dva mjeseca njegovog mandata ovo već treći posjet Rijeci.  Posjetio je i brodogradilište Viktor Lenac  gdje je na remontu jedan brod američke ratne flote, te je izrazio uvjerenje  da će  i budući dolasci američkih brodova u Viktor Lenac biti od koristi i za SAD i za riječko područje.

ispiši stranicu ispiši stranicu