Novosti

>

13. 3. 2018

Župan Komadina primio predstavnike udruga za zaštitu životinja

PGZŽupan Zlatko Komadina sa suradnicima primio je u sjedištu Primorsko-goranske županije predstavnike udruga Prijatelji životinja i Vis vitalis koji su predstavili poteškoće u primjeni novog Zakona o zaštiti životinja koji je stupio na snagu u listopadu 2017. godine, te zatražili pomoć Županije u predstavljanju odredbi Zakona jedinicama lokalne samouprave.

Župan Komadina podsjetio je kako je Županija proaktivno djelovala u zaštiti prava životinja, međutim nailazila je i na  poteškoće kod pojedinih jedinca lokalne samouprave. Zamjenica župana Marina Medarić navela je kako se pred koordinacijskim radnim skupine na nivoima županija, a u čijem radu bi trebali sudjelovati predstavnici jedinica lokalnih samouprava, skloništa za životinje, udruga za zaštitu životinja, komunalnih redara, policije te veterinarske inspekcije, pojavljuje problem ingerencije, obzirom da one mogu donijeti mjere, ali nemaju i nadzornu funkciju.

Predstavnici udruga iznijeli su neke nedorečenosti novog Zakona, kao i problem kratkih rokova koji su pred jedinicama lokalne samouprave u donošenju odluka o obaveznoj kontroli mikročipiranja pasa, za što rok ističe 30. lipnja ove godine. Istaknuli su i  jedinstvenu priliku koja se ukazuje lokalnim jedinicama kod donošenja odluka, među njima i one o propisivanu trajne sterilizacije kao najpogodnije metode prekomjerne kontrole razmnožavanja životinja te smanjenja broja napuštenih životinja. Predstavnici Primorsko-goranske županije prihvatili su daljnje pružanje potrebne podrške udrugama pri predstavljanju odredbi Zakona te pomoći pri donošenju odluka jedinicama lokalne samouprave.

ispiši stranicu ispiši stranicu