Novosti

>

13. 3. 2018

PGŽ partner u EU projektu za pomoć osobama oboljelima od celijakije

PGZU Beču se održava sastanak partnera na projektu "Focun IN CD" – Fokus na celijakiji u kojem je Primorsko-goranska županija jedan od partnera. Riječ je o projektu iz sektora zdravstva koji se sufinancira sredstvima Europskog Fonda za Regionalni Razvoj (EFRD) u okviru programa Interreg Središnja Europa 2014.-2020.

U projektu sudjeluje 12 partnera iz 5 srednjoeuropskih zemalja (Hrvatska, Slovenija, Mađarska, Italija, Njemačka). Vodeći partner u projektu je Mjesna općina Maribor. Uz Primorsko-goransku županiju hrvatski partneri su KBC Rijeka i Udruga pacijenata oboljelih od celijakije PGŽ.

Osim sastanka partnera planiran je i sastanak s nadnacionalnim kontrolorima projekta, predstavnicima Zajedničkog tajništva upravitelja programom Interreg Središnja Europa 2014-2020 s kojima će se prodiskutirati dosadašnji rezultati, preostale aktivnosti te eventualni problemi.

Projekt je započeo u lipnju 2016. Godine, a provedba će trajati do 30. svibnja 2019. Svrha projekta je doprinijeti poboljšanju zdravstvene skrbi za osobe oboljele od celijakije, doprinijeti unapređenju stručnih medicinskih znanja i vještina, doprinijeti učinkovitijem upravljanju zdravstvenim sustavom.

To će se učiniti kroz procjenu sadašnjih modela obrade bolesnika s celijakijom kako bi se pripremio cjelovit model obrade bolesnika, kroz izradu elektroničkih alata kao pomoć za izobrazbu medicinskog osoblja i informiranje pacijenata, putem testiranja pilot projekata te informiranja o rezultatima projekta.
ispiši stranicu ispiši stranicu