Novosti

>

8. 6. 2015

Pozitivno financijsko poslovanje škola u PGŽ

72. press konferencija

Na danas održanoj, redovitoj tjednoj konferenciji za novinare, župan Zlatko Komadina i pročelnica UO za odgoj i obrazovanje Edita Stilin govorili su o planiranom završetku radovima na školskim objektima i seljenju pojedinih škola na nove adrese, upisima u srednje škole, pozitivnom financijskom poslovanju škola te potporama jedinicama lokalne samouprave Gorskog kotara.

Župan Zlatko Komadina govorio je o potporama za pružanje županijskog linijskog javnog prijevoz na području Gorskog kotara te raspodjeli sredstava namijenjenih pomoći u održavanju javnih i nerazvrstanih cesta Gorskog kotara.

Najavio je sutrašnju prezentaciju, "Održivi razvoj ruralnih područja", Fakulteta za turistički i hotelski menadžment na temu poduzetničkog potencijala Gorskog kotara te predstavljanje kreditne linije u turizmu, a vezane za Gorski kotar UO za turizam, poduzetništvo i ruralni razvoj Primorsko-goranske županije.

Osvrnuo se na pozitivno financijsko poslovanje škola na području Primorsko-goranske županije te najavio svečani prijem učenika i mentora osnovnih i srednjih škola, učeničkih domova i Saveza ŠSD Primorsko-goranske županije, prvonagrađenih na državnim i međunarodnim natjecanjima i smotrama.

"Kako sada stvari stoje, u idućoj školskoj godini Medicinska škola će biti u novoj zgradi, a Strojarsko-brodograđevna škola će preseliti u zgradu Prometne škole. Na taj ćemo način našim učenicima učiniti bolju iduću školsku godinu", zaključio je Komadina.

"Prema financijskim pokazateljima na kraju kalendarske godine sve škole i domovi posluju pozitivno što pokazuje da imamo odgovorna vodstva škola i za to ih pohvaljujem", istaknula je pročelnica Edita Stilin.

Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta odobrilo je upis 2981 učenika u 124 razredna odjela, te je na vlastiti zahtjev Pomorskoj školi Bakar dozvoljen upis još jednog razreda tehničara za brodostrojare, Obrtničkoj školi Opatija program pediker, Srednjoj talijanskoj školi umjesto dosadašnjeg smjera trgovac, odobren je smjer komercijalist, a Strojarsko-brodograđevnoj smjer tapetar.

Objedinjeni natječaj za upis u 1. razred srednje škole bit će objavljen 10. lipnja na web stranicama Primorsko-goranske županije. 26.6.2015. početak je prijava obrazovnih programa, a 11. 7. 2015. objava konačne ljestvice poretka. 21.7. 2015 objava je slobodnih mjesta za jesenski rok, koji će se održati 24.8.2015. Objava konačne ljestvice je 3.9.2015. Valja napomenuti kako je broj upisnih mjesta veći od broja učenika koji ove godine upisuju srednju školu.

Pročelnica Stilin najavila je i početak radova na nadogradnji OŠ Milan Brozović u Kastvu koju Županija sufinancira zajedno s Ministarstvom znanosti, obrazovanja i sporta. U pripremi je i projektna dokumentacija za unutarnje uređenje OŠ Andrije Mohorovičića u Matuljima i dogradnju škole na Čavlima. U suradnji s Općinom Punat u izradi je dokumentacija za rekonstrukciju škole i jednodijelne sportske dvorane.

Kapitalna ulaganja UO za odgoj i obrazovanje PGŽ iznose 10 milijuna kuna, a investicijska održavanja oko 4 milijuna kuna, zaključila je pročelnica Stilin.

ispiši stranicu ispiši stranicu