Novosti

>

10. 6. 2015

Primanje dobitnika Natječaja za likovne, literarne i foto radove djece i mladih za školsku 2014./2015. godinu na temu katastrofa i snaga zaštite i spašavanja

Primanje učenika dobitnika nagrada natječaja DUZS

U sjedištu Primorsko-goranske županije zamjenik župana Marko Boras Mandić i pročelnik Područnog ureda za zaštitu i spašavanje Rijeka Matko Škalamera, primili su dobitnike Natječaja za likovne, literarne i foto radove djece i mladih predškolskog, osnovnoškolskog i srednjoškolskog uzrasta te djece i mladih s posebnim obrazovnim potrebama iz Republike Hrvatske za školsku 2014./2015. godinu, na temu katastrofa i snaga zaštite i spašavanja.

Razredbeno povjerenstvo za područje PGŽ odabralo je najuspješnije radove na županijskoj razini. Uz potporu Europske komisije i Ministarstva vanjskih i europskih poslova u okviru Europske godine razvoja, Državna uprava za zaštitu i spašavanje održala je navedeni natječaj. U cilju podizanja svijesti o postojanju prijetnji od prirodnih i tehničko-tehnoloških katastrofa, Državna uprava za zaštitu i spašavanje pokrenula je aktivnosti kojima se djeca i mladi informiraju i educiraju o mogućim prijetnjama od katastrofa te sustavu zaštite i spašavanja u Republici Hrvatskoj. Radovi su tematski vezani uz prirodne katastrofe, tehničko - tehnološke katastrofe, snage civilne zaštite i pružanje pomoći drugima.

Pravo sudjelovanja imali su svi polaznici odgojno - obrazovnih ustanova na području Republike Hrvatske. Natječaj je objavljen u osam kategorija:

1. likovni radovi djece starije predškolske dobi – prvu nagradu dobila je Fiona Jedretić (mentor - Erika Kukuljan, DV Rijeka PPO Gabbiano ), drugu nagradu Una Grozdanov (mentor - Željka Jerneić-Kraljić, DV Rijeka, PPO Delfin) a treću Dominik Jovanović (mentor - Ana Franko, DV Fijolica).

2. likovni radovi učenika od I. do IV. razreda osnovne škole – prvu nagradu dobio je Neo Pejić (mentor - Željka Božić, OŠ Škurinje ), drugu nagradu Borna Janežić (mentor - Ana Troskot, OŠ Podmurvice) a treću Bela Glušica (mentor - Mirjana Kovačić, OŠ Nikola Tesla).

3. literarni radovi učenika od I. do IV. razreda osnovne škole - prvu nagradu dobio je Jan Kocet (mentor - Tanja Šebalj Kocet, OŠ Petar Zrinski Čabar), drugu nagradu dobile su Mia Janković i Mia Leko (mentor - Petra Štiglić, OŠ Rikard Katalinić Jeretov) a treću Ana Ivković i Klara Idrizović (mentor - Željka Božić, OŠ Škurinje ).

4. likovni radovi učenika od V. do VIII. razreda osnovne škole - prvu nagradu dobio je David Miharija (mentor - Ivan Mrakovčić, OŠ Nikola Tesla Rijeka ), drugu nagradu dobila je Ena Milih (mentor - Ivan Mrakovčić, OŠ Nikola Tesla Rijeka) a treću Dora Bolkovac (mentor - Mladenka Staničić, OŠ Skrad).

5. literarni radovi učenika od V. do VIII. razreda osnovne škole - prvu nagradu dobila je Josipa Mihaljević (mentor - Mihovila Čeperić-Biljan, OŠ Vežica), drugu nagradu dobila je Tia Turak (mentor - Nikolina Šojat, OŠ Kantrida) a treću Neli Salković (mentor - Mladenka Kučić, OŠ Frane Petrića, Cres).

6. foto radovi učenika srednjih škola - prvu nagradu dobila je Nikol Petelin (mentor - Marica Keča, ŠŠ Vladimir Nazor Čabar ), drugu nagradu dobila je Doris Grgurić (mentor - Jasminka Lisac, SŠ Delnice ) a treću Aleksandra Solamon (mentor Jasminka Lisac, SŠ Delnice).

7. literarni radovi učenika s posebnim obrazovnim potrebama - prvu nagradu dobila je Dora Hodap (mentor - Irena Peić, OŠ Nikola Tesla).

8. likovni radovi učenika s posebnim obrazovnim potrebama - prvu nagradu dobio je Karlo Krklješ (mentor - Hari Vidović, Centar za odgoj i obrazovanje ), drugu nagradu dobila je Lorena Alitovski (mentor - Hari Vidović, Centar za odgoj i obrazovanje) a treću Elizabeta Kraljić (mentor - Hari Vidović, Centar za odgoj i obrazovanje).

Nagrade se dodjeljuju, na nacionalnoj razini, za prva tri najbolja rada u svakoj kategoriji posebno, a čine ih pismena priznanja i materijalne nagrade u vrijednosti:
• za prvo mjesto 1000 kuna
• za drugo mjesto 700 kuna
• za treće mjesto 500 kuna

Pismena priznanja dodjeljuju se i za osvojena prva tri mjesta na županijskim natjecanjima, pobjednicima, školama i vrtićima te u posebnim odgojno-obrazovnim ustanovama čiji su polaznici sudjelovali u Natječaju te članovima razredbenih povjerenstava.

Zamjenik župana Marko Boras Mandić čestitao je nagrađenima, uručio im priznanja i simbolične darove te istaknuo: "Želja mi je da ovo što ste nacrtali ostane samo na crtežu, te da je što manje ovakvih situacija u stvarnom životu iako znamo da ponekad ne možemo izbjeći i ružne momente. Zato postoji sustav koji je dobro organiziran, koji brine kada se dogode loše i ružne stvari, zna kako pomoći ljudima i dovesti sve objekte u oblik prije katastrofa."

Matko Škalamera, pročelnik Područnog ureda za zaštitu i spašavanje Rijeka, uz čestitke nagrađenima i njihovim mentorima, zahvalio je na sudjelovanju na natječaju te rekao je kako mu je upravo rad s djecom, odlazak u vrtiće i škole i edukacija djece i mladih o zaštiti i spašavanju ljepši dio posla.

Prisutnima je svoj rad "Okovan ledom" pročitao nagrađeni učenik OŠ Petar Zrinski Čabar Jan Kocet.

ispiši stranicu ispiši stranicu