Novosti

>

18. 6. 2015

Najavljen Svjetski dan glazbe

Naslov

Povodom Svjetskog dana glazbe odvijat će se kampanja glazbenika u sklopu koje će se u mjestima diljem Primorsko-goranske županije 20. i 21. lipnja 2015. godine održavati glazbeni nastupi. Pokrovitelj manifestacije je i Primorsko-goranska županija uz HDS-ZAMP i HUZIP.

Kampanju glazbenika najavili su pročelnik UO za kulturu, sport i tehničku kulturu Primorsko-goranske županije Valerij Jurešić, tajnica Hrvatske glazbene unije PGŽ Jadranka Čubrić te gitaristi Damir Halilić Hal i Darko Jurković Charlie.

Pročelnik Jurešić prepoznao je važnost ove akcije koja je u skladu sa strateškim opredijeljenjem Županije na području kulture u razmještanju vrhunskih kulturnih sadržaja u sve prostore županije, sa zadaćom ujednačavanja kvalitete života stanovništva.

Jurešić je naveo kako Županija radi i na tome da se ovakav model suradnje, koji se upravo odvija kroz pilot program iskušavanja novog modela financiranja organizacije kulturnih zbivanja u županiji, pretvori u cijelogodišnju aktivnost. Tako će se uskoro predstaviti rezultati prikupljanja prijedloga glazbenih programa koji se mogu izvoditi na području općina i gradova Gorskog kotara i kvarnerskih otoka.

Kao cilj ove tradicionalne manifestacije, koja je u našoj županiji bila prva u Hrvatskoj, Jadranka Čubrić navela je obuhvat svih 36 mjesta na području Županije tijekom godina, prioritetno na onim destinacijama u kojima su predstavnici kulturne scene rjeđi gosti. Rezultat manifestacije je i poticanje manjih sredina da se i same uključe u aktivaciju kreativnih potencijala, pa su tako stvorena kulturno-umjetnička društva i počeli se održavati različiti programi.

Obilježavanje Svjetskog dana glazbe odvija se kroz kampanju u kojoj će istaknuti glazbenici govoriti o glazbi, prenositi pozitivne poruke koje glazba nosi sa sobom, te kroz priču i komunikaciju s publikom prezentirati dio svog glazbenog stvaralaštva.

Obilježavanje Svjetskog dana glazbe započinje u subotu 20. lipnja 2015. godine "Doručkom s Ljubom Kuntarićem" u 11 sati u Voloskom (Terasa MOHO), u povodu 90. rođendana skladatelja. Tom prilikom prisustvovat će mnogi glazbenici koji su izvodili njegove skladbe. Tu se posebno ističu oni među više od 25 skladbi koje su sudjelovale na Melodijama Istre i Kvarnera, od kojih su neke bile i pobjedničke.

U nedjelju 21. lipnja 2015. godine u Vrbniku na Trgu Škuica predstavit će se u 20.30 sati grupa "En Face", u Bribiru u Malom salonu Narodne knjižnice i čitaonice u 21 sati na dvije gitare jazz gitarist Darko Jurković Charlie, u Brodu Moravice u Domu kulture i Parku Jazz duo Lela & Joe Kaplowitz, te u Prezidu u crkvi Svetog Vida gitarist Damir Halilić Hal.

Osobitost ove manifestacije je, osim u susretima s vrhunskim glazbenim imenima u mjestima u kojima je manji takvih događaja, i predstavljanje u domovima za starije ili nemoćne. Tako će se u Rijeci u 10 sati predstaviti u Domu Kantrida Tamburaški sastav "Fontana“, a od 17 sati Lidija Percan i David Danijel, te u Prihvatilištu za beskućnike "Ruže sv. Franje" u 11 sati Ženska klapa "Kastav".

Ovogodišnje Melodije Istre i Kvarnera započinju na Svjetski dan glazbe 21. lipnja u Opatiji, što će se naglasiti kroz poruke koje će se čitati tijekom festivalske večeri obilježene idejom što je glazba, a sam čin dolaska karavane bit će obojen performansom.

"Stvarajmo glazbu, slavimo glazbu", zaključili su govornici pozivom na obilježavanje Svjetskog dana glazbe.

ispiši stranicu ispiši stranicu