Novosti

>

19. 6. 2015

Svečana akademija povodom proslave Dana antifašističke borbe i Dana državnosti

Dan antifašističke borbeU Mramornoj dvorani Pomorskog i povijesnog muzeja Hrvatskog primorja održana je Svečana akademija povodom proslave Dana antifašističke borbe i Dana državnosti.

Uzvanike su pozdravili župan Zlatko Komadina i riječki gradonačelnik Vojko Obersnel. 

Dok civilizirani svijet obilježava 70 godina od završetka Drugog svjetskog rata i pobjede nad fašizmom, postoje i oni koji relativiziraju fašističke zločine i iskrivljuju povijest, no tek su glasna manjina, čulo se na svečanom obilježavanju Dana antifšističke borbe i Dana državnosti u Rijeci.

Jedini smo u Hrvatskoj gdje Grad i Županija zajednički organiziraju akademiju u povodu obilježavanja Dana antifašističke borbe i Dana državnosti, a to dovoljno govori o nekim temama i o nama, rekao je primorsko-goranski župan Zlatko Komadina na svečanosti održanoj u Mramornoj dvorani Pomorskoga i povijesnog muzeja Hrvatskog primorja u Rijeci. "Dva datuma koje slavimo prigoda su za glasnu poruku o antifašizmu kao našoj baštini i dijelu hrvatskog nacionalnog identiteta", dodao je Komadina.

Župan Komadina istaknuo je da su Primorsko-goranska i Istarska županija među rijetkima koje baštine ustavnu odrednicu o antifašizmu - da je Hrvatska nastala na tekovinama antifašističke Europe, da je naš narod bio među rijetkim narodima i nacijama koji su dali nemjerljivi doprinos u oslobođenju od fašizma.

"Pretrpili smo velike žrtve. I temeljem tih tekovina smo danas u sastavu Republike Hrvatske.
Jednako kao što su branitelji u Domovinskom ratu unutar tih granica stvorenih u antifašističkoj borbi obranili Hrvatsku. I nemjerljiv doprinos dali su upravo ljudi iz Istre, Primorja i Rijeke", poručio je župan.

Riječki gradonačelnik Vojko Obersnel, potaknut sinoćnjim incidentom ispred HNK-a Ivana pl. Zajca, podsjetio je da su "neki" sinoć pjevali Zovi, samo zovi, no da o tim ljudima ne zna tko su ni kakav im je bio braniteljski put. Danas nitko više ne mora davati život za slobodu jer su i Hrvatska i Rijeka slobodne, rekao je Obersnel.

Ta sloboda izrasla je na oslobođenju od fašizma i ostvarenju samostalne i neovisne Hrvatske u Domovinskom ratu: "Bitke koje danas moramo voditi su drukčije. Nisu u pitanju životi i krv, ni oružje, u pitanju su riječi i simboli. U slobodi koja je izborena i ostvarena govor mržnje ne smije biti ignoriran ni zanemaren", kaže gradonačelnik Vojko Obersnel i poziva sve da ga uvijek i svugdje primijete te ponize snagom riječi, srca, otvorenosti i slobode.

Gradonačelnik Obersnel rekao je da je u ovom kraju itekako prisutna ideja antifašizma, kroz narodno-oslobodilački rat, ali i kroz obranu Republike Hrvatske u Domovinskom ratu. "Mislim da događaji, koji su gotovo svaki dan prisutni, i u Hrvatskoj, a u posljedne vrijeme nažalost i u Rijeci, itekako potvrđuju potrebu stalnog isticanja što znači antifašizam i što znači Domovinski rat", zaključio je gradonačelnik.

U prigodnom programu nastupili su učenica 2. razreda srednje glazbene škole Ivan Matetić Ronjgov Leana Paladin koja je uz klavirsku pratnju prof. Oksane Zvinekove izvela skladbu "Jalta, Jalta" te Muška klapa Kastav koja je izvela pjesme "Bodulska beseda", "Mom zavičaju" i "Bilo vavek veselo".

ispiši stranicu ispiši stranicu