Novosti

>

13. 7. 2015

Mještanima otoka Unije prezentiran projekt somoodrživosti otoka

Mještanima otoka Unije prezentiran projekt somoodrživosti otokaPredstavnici Primorsko-goranske županije u prostorijama MO Unije stanovnicima otoka Unije prezentirali su projekt pod nazivom "Otok Unije – samoodrživi otok". Uz članove projektnog tima prezentaciju su vodili zamjenik župana Marko Boras Mandić, potpredsjednik Županijske skupštine Đanino Sučić i pročelnik Upravnog odjela za regionalni razvoj, infrastrukturu i upravljanje projektima Ljudevit Krpan.

Dvadesetak prisutnih Unijana, stanovnika stalno i povremeno naseljenih na otoku, predvođenih predsjednikom MO Unije Robertom Nikolićem imali su mogućnost da iz prve ruke dobiju sve informacijie o projektu i svojim pitanjima i prijedlozima dodatno istaknu svoje viđenje razvojnih potreba na otoku.

Projekt "Otok Unije – samoodrživi otok" pokrenut je početkom ove godine potpisivanjem Sporazuma između Primorsko-goranske županije, Biskupije Krk i Grada Malog Lošinja kojemu je cilj revitalizacija otoka Unije i postizanje njegove dugoročne demografske, ekološke , energetske i ekonomske održivosti.

Stanovnicima otoka predstavljen je plan projektnih aktivnosti koji bi do kraja 2018. godine trebao stvoriti osnove za održivi razvoj, prije svega rješavanjem infrastrukturnih problema vodoopskrbe i odvodnje i bolje prometne povezanosti otoka s kopnom i stvaranjem uvjeta za učinkovitu i ekološki prihvatljivu proizvodnju i potrošnju energije. Jedinstvenost Unija u širem mediteranskom okruženju koja se očituje u velikom obradivom zemljištu Polja do sada nije mogla biti bolje iskorištena za razvoj održive poljoprivrede zbog mnoštva usitnjenih parcela i nesređenog vlasništva, dok bi projekt samoodrživosti otoka trebao dati rješenja i za ovu problematiku. Značajan potencijal postojećih, ali zapostavljenih maslinika, kao i razvoj stočarstva i ovčarstva na otoku sigurno mogu osigurati povoljne uvjete za nove, mlade obitelji koje će udahnuti novu životnu energiju otoku.

Mještani su na održanoj prezentaciji iskazali zadovoljstvo pokrenutim projektnim aktivnostima i kroz plodonosnu diskusiju iskazali svoja razmišljanja i prioritete koji će projekt učiniti svrsishodnim i ostvarivim. Kao jedan od zaključaka skupa osnovana je direktna internetska veza između stanovnika zainteresiranih za doprinos projektu i projektnog tima u cilju aktivne komunikacije i praćenja razvoja aktivnosti.

ispiši stranicu ispiši stranicu