Novosti

>

13. 7. 2015

Press kolegij: javni poziv za iskaz interesa (neobvezujući) za realizaciju projekta Doma Volosko

Press kolegijGlavna tema današnjeg press kolegija bila je javni poziv za iskaz interesa (neobvezujući) za realizaciju projekta "Doma za starije i nemoćne osobe – gerontološki centar Volosko", te najava održavanja sjednice Županijske skupštine 16. srpnja 2015. godine.

Župan Zlatko Komadina najavio je održavanje javnog poziva za iskaz interesa za gospodarsku izgradnju i korištenje Doma, obzirom na značajnu financijsku zahtjevnost realizacije projekta, a koji će se odvijati kroz dvije faze.

U prvoj, neobvezujućoj fazi ispitat će se postoji li interes tržišta za projektom prema ovakvom idejnom rješenju u kojem bi se na 12.430 m2, u 7 zgrada, od kojih 5 smještajnih, jedan centralni objekt sa zajedničkim i uslužnim sadržajima i zgrada uprave, osiguralo 307 smještajnih jedinica za korisnike. Pritom će se omogućiti potencijalnim investitorima i predstavljanje njihovih idejnih rješenja realizacije projekta, najavio je Komadina.

Druga faza poziva, koja bi se pokrenula nakon potvrđivanja iskaza interesa mogućih investitora, bila bi prikupljanje obvezujućih ponuda investitora. U slučaju da se prvom fazom ne pokaže interes mogućih investitora, išlo bi se na razmatranje alternativnih rješenja, poput realizacije određenih zahvata projekta vlastitim sredstvima, ili eventualne prodaje te potom premještanje Doma na novu lokaciju, ukoliko se provedenim natječajem pokaže interes za realizaciju mogućih turističkih sadržaja na tom lokalitetu.

Najavljujući izdvajanje sredstava u iznosu od 75.000 kuna za realiziranje program "Županija – Prijatelj djece", namijenjenih Gradu Čabru i općinama Lokve i Fužine, jedinim preostalim goranskim jedinicama bez tog statusa, Župan je najavio kako bi okončanjem potrebnog postupka Gorski kotar postao prva mikroregija prijatelj djece u Hrvatskoj.

Izdvajanjem dodatnih 360.000 kuna osiguranih izmjenom Proračuna, bi se uključile i one goranske jedinice koje nisu dosad bile obuhvaćene izjavio je Župan o provedbi programa pomoći u kući za jedinice s područja Gorskog kotara. Time se postiže dvojaki efekt, osim poticanja socijalnog poduzetništva, uključivanje ljudi u pomoć starijim osobama i preveniranje korištenja domova za starije u stacionarni smještaj dok god mogu biti korisnici pomoći u svojima domovima, zaključio je Komadina.

Najavljujući sjednicu Županijske skupštine, Komadina je najavio i prijedloge koncesija o kojim će se raspravljati na sjednici skupštine.

Također je rekao da je dana suglasnosti ravnatelju Županijske lučke uprave Krk za izradu idejnog projekta luke Punat, čijom bi se izradom idejnog rješenja dao pregled što bi se i kako gradilo narednih godina, odnosno faze izgradnje, gdje bi prva faza najvjerojatnije bila središnji mol luke Punat.

Za nastavak sanacije najkritičnijih objekata Kliničkog bolničkog centra Rijeka Županija je odobrila 1,43 milijun kuna predstavio je Župan raspored tih sredstava. Tako na završne radove na zgradi onkologije ide 110.000,00 kuna, dok se najveći dio od tih sredstava se odnosi na dječju bolnicu Kantrida gdje 308.000,00 kuna ide za zamjenu krovnog pokrova Klinike za pedijatriju, 470.000,00 kuna za rekonstrukciju pokrova glavne zgrade te 140.000,00 kuna za sanaciju neprohodne terase na prvom katu istočnog krila Poliklinike, a 400.000 kuna ide za sušačku kardiologiju, pojasnio je Komadina.

Župan je predstavio rezultate Mjesečnog izvješća o događajima u sustavu Županijskog centra 112 za mjesec lipanj Državne uprave za zaštitu i spašavanje Rijeka. Tako je na području Županije sustavu 112 upućeno 15.282 poziva, od kojih je transferirano , odnosno proslijeđeno žurnim službama 3.496 poziva, od čega 1.357 poziva prema policiji, 140 poziva prema vatrogascima, 1.992 poziva prema hitnoj medicinskoj pomoći, 3 poziva prema Nacionalnoj središnjici za usklađivanje traganja i spašavanja na moru, te 4 poziva prema HGSS. Od najznačajnijih događaja obrađenih u Centru 112 Komadina je istaknuo je 9 medicinskih prijevoza morem, 5 medicinskih prijevoza zrakom, 2 požara na objektu i 1 na otvorenom, 2 akcije spašavanja na kopnu i 1 nesreću u cestovnom prometu.

Odgovarajući na pitanje o mogućem produženju koncesije takozvanog "istarskog ipsilona" dosadašnjem koncesionaru, Župan je načelno podržao takvu mogućnost uz postavljanje uvjeta realizacije punog profila na cijeloj dionica "ipsilona" sve do čvora Matulji, uključujući i izgradnju druge cijevi tunela Učka, čime bi se ispoštovali sigurnosni uvjeti i poboljšala povezanost Županije prema Istri s kojom zajedno čini oko 50% turističkog prometa države.

Župan Komadina najavio je otvaranje Malog doma u Voloskom, sa pedesetak novih smještajnih jedinica, koje će se održati u srijedu 15. srpnja 2015. godine.

ispiši stranicu ispiši stranicu