Novosti

>

14. 7. 2015

Predstavljen projekt e-Županija u Hrvatskom saboru

Predstavljanje projekta e-Županija u Saboru

Na tematskoj sjednici saborskog Odbora za pomorstvo, promet i infrastrukturu održanoj u četvrtak, 9. srpnja, u Hrvatskom saboru predstavljen je projekt Primorsko-goranske županije "e-Županija", čiji je cilj razvoj širokopojasne komunikacijske mreže u područjima u kojima nema komercijalnoga interesa.

Primorsko-goranska županija prva je u Hrvatskoj osmislila i u srpnju 2012. godine pokrenula projekt razvoja i izgradnje otvorene širokopojasne infrastrukture. Predstavljanju projekta na sjednici saborskog Odbora prisustvovali su predstavnici ministarstava, HAKOM-a i te predstavnici Zagrebačke i Dubrovačko-neretvanske županije u ime Hrvatske zajednice županija.

Vanja Smokvina, voditelj projekta "e-Županija", predstavio je razvojni projekt koji uključuje devet jedinica lokalne samouprave,  a obzirom na uključenost suradnika i sa slovenske i talijanske strane predstavlja i oblik projekta međugranične suradnje.

Dugoročno planiranje ujednačenog razvoj informacijsko-komunikacijske infrastrukture i e-usluga kao i platforme za preobrazbu PGŽ u suvremenu elektroničku upravu, predstavio je član projektnog tima Boris Krstanović kao misiju projekta, uz uključenje građana i njezinih institucija u informacijsko društvo.

Članovi projektnoga tima predstavili su izazove i poteškoće s kojima se susreću u realizaciji projekta, te su predložili donašanje odluke kojom bi se izgradnja otvorene širokopojasne (optičke) infrastrukture svrstala u jednostavne građevine za što nije potrebno ishoditi građevinsku dozvolu, po primjeru drugih zemalja.

Sudionici prezentacije projekta zaključili su kako predstoje veliki izazovi u omogućavanju svim građanima, gospodarstvu, turizmu, znanosti i institucijama na području cijele Hrvatske brzi pristup internetu te kontinuirano uvođenje novih informacijsko-komunikacijskih tehnologija, kao neizostavnog čimbenika svakodnevnog života i poslovanja 21. stoljeća.

ispiši stranicu ispiši stranicu