Novosti

>

15. 7. 2015

Otvorenje novouređene zgrade Doma za starije osobe "Volosko"

Otvorenje novouređene zgrade Doma Volosko

Novouređenu zgradu Doma za starije osobe "Volosko" Opatija obišao je danas župan Zlatko Komadina sa suradnicima, zamjenicima Marinom Medarić i Petrom Mamulom i pročelnicom UO za socijalnu politiku i mlade Dragica Marač. U pratnji ravnatelja Doma, Marijana Hauperta i opatijskog gradonačelnika te drugih uzvanika obišli su prostor površine 892 m² i dvorišne površine od 1207 m² koja se nalazi u neposrednoj blizini glavnog objekta Doma.

Kako bi se zgrada stavila u funkciju smještaja korisnika izvedeni su svi potrebni radovi i adaptacija prostora sukladno potrebama pružanja usluge smještaja osobama starije životne dobi. Za taj zahvat Primorsko-goranska županija je izdvojila 2,2 milijuna kuna, a s otkupom zgrade koja je bila u vlasništvu Crkve radi se o iznosu od preko milijun eura.

Trideset i jedan korisnik iz postojećih objekata preselit će se u novo-adaptirani prostor u kojem se nalaze jednokrevetne i dvokrevetne sobe, opremljene sanitarije, zajedničke prostorije, blagovaona, čajna kuhinja, te prostor za radnu i fizikalnu terapiju. Time se povećava kvaliteta smještaja i rada, unaprijeđuje socijalno-zdravstvena skrb o starijim osobama, kao i kvalitetna i primjerena skrb i smještaj za dementne osobe.

Adaptacijom objekta u Domu za starije osobe "Volosko" započela je njegova prilagodba konceptu rada temeljenom na modelu kućanske zajednice četvrte generacije proizašlom iz primjene načela sustava kvalitete – usmjerenost na korisnika.

Župan Zlatko Komadina istaknuo je prilikom otvaranja novih prostora kako se Županija preuzimanjem brige o domovima za starije i osnivanjem UO za socijalnu politiku i mlade, više i kvalitenije posvetila skrbi svojih korisnicima.

Komadina je predstavio nastavak projekt Doma, gdje će se na posjedu Doma, uz zemljište koje je darovao Grad Opatija, graditi novi objekti Doma za tristotinjak korisnika, te je tako najavio raspisivanje javnog natječaja za ispitivanje interesa investitora za realizaciju projekta, nakon čega će se zajedno s Gradom Opatijom i Domom donijeti daljnje odluke. Natječaj je Komadina najavio obzirom na zahtjevnost takvog projekta na opterećenje prema proračunskim sredstvima, te politike financiranja domova a ne korisnika od strane države.

Mogućnost ovih dodatnih ulaganja u skrb za korisnike Župan je našao u sredstvima dobivenim uštedom za potrošnju, postignutim konstantnim ulaganjem Županije u sustav obnovljivih izvora energije i energetske učinkovitosti.

Gradonačelnik Opatije Ivo Dujmić pozdravio je projekt preuređenja Doma, što je i opatijsko Gradsko vijeće pokazalo jednoglasnom odlukom o prenamjeni zemljišta za izgradnju novog doma, čime je zajedno s Županijom pokazalo brigu o kvaliteti življenja one najstarije populacije.

Ravnatelj Haupert pojasnio je plan koncepcije organizacije obiteljskog života u skladu sa suvremenim konceptima rada. "Dom Volosko je 2014. godine završio trogodišnji proces samoprocjenjivanja, planiranja i poboljšanja radnih procesa", predstavio je model "E-QUALIN", koji podrazumijeva kontinuirano ulaganje u podizanje stupnja kvalitete stručnog rada te poboljšanje i razvijanje kvalitetnih i pozitivnih međuodnosa korisnika, radnika i rodbine.

Preseljenjem korisnika iz sadašnjeg skučenog i prenatrpanog prostora, postignuto je i poboljšanje kvalitete smještaja u postojećem prostoru, uz koje će se opremiti i urediti postojeći objekt za primjeren i kvalitetniji smještaj, najavio je Haupert.

Pročelnica Marač predstavila je iskorak Županije početkom transformacije domova za starije osobe Županije sa namjerom pravljenja institucionalnog smještaja što je više moguće prilagođenog obiteljskim uvjetima života. Humanost prostora postignuta je sobama predviđenim za dvoje korisnike, te pristupom invalidima, a završetak projekta uređenja Doma ostvarit će se krajem godine uređenjem senior parka i prenamjenom soba donjeg doma u dvokrevetne, zaključila je Marač.

U Domu je inače smješteno 150 korisnika, a zaposleno je 58 djelatnika.

ispiši stranicu ispiši stranicu