Novosti

>

17. 9. 2015

4. Međunarodni kamp "Vizija Varnosti" u Šapjanama: Zajedničkim djelovanjem protiv prirodnih nepogoda

Vizija Varnosti u ŠapjanamaNa prostoru Obučnog vatrogasnoga centra Šapjane započeo je 4. Međunarodni kamp "Vizija Varnosti". Kamp je međunarodni projekt koji je prije četiri godine pokrenut u Sloveniji sa svrhom uvježbavanja združenog djelovanja svih snaga sustava zaštite i spašavanja u slučajevima velikih prirodnih nepogoda. Ove godine projekt kampa po prvi se put provodi i u Hrvatskoj u trajanju od tri dana, a domaćin i suorganizator je Vatrogasna zajednica Primorsko-goranske županije.

Župan Zlatko Komadina izrazio je zadovoljstvo da je Vatrogasna zajednica PGŽ imala mogućnost biti domaćin združenoj vježbi svih snaga zaštite i spašavanja. Stožernu silu tih snaga predstavljaju vatrogasci, koji su i najbrojniji i najopremljeniji, a pri tome naši vatrogasci spadaju sigurno i u sam vrh hrvatskih postrojbi. Komadina je naglasio da posebnu važnost ovom događaju daje činjenica da se u Šapjanama zajednički pokušava stvoriti nacionalni centar za izvlačenje iz ruševina i prirodnih katastrofa. "Ovo je respektabilan prostor bivše vojske i vjerujem da ćemo svaki put kad se nađemo na vježbama vidjeti da to sve više napreduje", istaknuo je župan.

U kampu Šapjane nalazi se 125 vatrogasaca iz Slovenije, Hrvatske, Italije te Bosne i Hercegovine, uz 60 instruktora koji sudjeluju u samoj vježbi. U subotu se očekuje sudjelovanje 600 članova postrojbi u kampu, a za tada su najavljeni dolazak ministra zdravlja Siniše Varge i prezentacija helikoptera hitne medicinske pomoći. Helikopter predstavlja korak naprijed u brzom spašavanju, za dolazak do osoba koje je potrebno zbrinuti u "zlatnom satu".

U jutarnjim satima održavaju se teoretska predavanja, a u popodnevnom dijelu u vremenu od 13 do 20 sati vježbe uživo sa svom dostupnom zaštitnom opremom i tehnikom. Instruktori će pritom pokazati različite tehnike koje se mogu koristiti na intervencijama.

"Zadaci su da dođemo čim prije do ozlijeđene osobe, i da je izvučemo na siguran način, kako za ozlijeđenu osobu, tako i za spašavatelja. To su tehnike koje su sigurne za sve nas, koje neki put nisu toliko brze ali su sigurne da nam ne nastradaju i osoba koju spašavamo i spašavatelji", opisao je zapovjednik Vatrogasne zajednice PGŽ Mladen Šćulac.

Tomas Felker, predstavnik firme "Vizija Varnosti", naglasio je da kroz godinu službe vatrogasaca, hitne medicine, policije, GSS-a i civilne zaštite imaju svoju obuku, a ovakvi kampovi važni su kako bi se sve službe zajedno uvježbavale i u praksi bolje koordinirale.

ispiši stranicu ispiši stranicu