Novosti

>

21. 12. 2018

Božićno-novogodišnjim prijemom zaključena 2018. godina u PGŽ

Božićno-novogodišnjim prijemom zaključena 2018. godina u PGŽOdržan je svečani božićno-novogodišnji prijem Primorsko-goranske županije, po prvi puta u Kulturno-turističkom centru Gervais u Opatiji. Župan se u pozdravnom govoru osvrnuo na brojne događaje i projekte koji su obilježili 2018. godinu. Prijemu su prisustvovali gradonačelnici i načelnici jedinica lokalne samouprave s područja PGŽ, predstavnici Sveučilišta u Rijeci, kulturnih, obrazovnih i vjerskih institucija, predstavnici PU primorsko-goranske, Ureda državne uprave, konzularnih ureda, saborski zastupnici s područja Županije, predstavnici trgovačkih društava te medija, kao i drugi uvaženi gosti.

„U Opatiju smo vas pozvali da upravo u Gradu koji je perjanica kvarnerskog turizma, obilježimo i rekordnu turističku godinu u kojoj sa zadovoljstvom zbrajamo  odlične rezultate i van ona dva udarna ljetna mjeseca,“ rekao je župan uz napomenu da se time ostvaruju težnje za razvojem Županije kao cjelogodišnje turističke destinacije.

Osvrnuo se i na manje lijepe događaje u 2018. godini, poput situacije u 3. maju, najvećem brodogradilištu ovog područja. „Još uvijek vjerujem da će s navoza Kantride ponovno zaploviti brodovi,“ istaknuo je i podsjetio na uspostavu Fonda solidarnosti za pomoć djeci radnika 3. maja.

"Imamo dovoljno problema koji nam se nameću i dočekuju nas iza svakog ugla i zato se ne bi trebalo baviti nebitnim stvarima i opterećivati nepotrebnom i prozirnom politizacijom i suvišnom demagogijom. Izbacimo i odbacimo licemjerstvo jer ono nije dobrodošlo ovdje gdje trebamo pokazati ljudskost i poštovanje jedni prema drugima," istaknuo je župan.

Za 2019. godinu u planu je čitav niz kapitalnih projekata, poput izgradnje novog Doma zdravlja u Novom Vinodolskom. Osnovan je i Fond za Gorski kotar, a rekonstruirane su i dograđene mnoge školske zgrade te školske sportske dvorane. U ovoj je godini u školstvo uloženo preko 50 milijuna kuna. Nedavno su otvorene škola u Puntu te školska sportska dvorana na Hreljinu, kao i novo krilo škole Čavle.

U pripremi je i gradnja škole u Marinićima te rekonstrukcija i dogradnja OŠ Jelenje-Dražice, izgradnja školske sportske dvorane Medicinske škole te dogradnja OŠ dr. Andrije Mohorovičića u Matuljima.

Župan je istaknuo jedan od najvećih projekata, a to je izgradnja sustava za zasnježenje na Platku za što su nedavno potpisani i ugovori.

Nastavljaju se i ulaganja u pomorsko dobro investicijama od gotovo 150 milijuna kuna u sljedećoj godini, čime je županijska obala postala primjer uređenosti i dobre organizacije zahvaljujući izvrsnoj koordinaciji resornog odjela i 8 županijskih lučkih uprava.
Župan je spomenuo i projekt Putovima Frankopana, kao i podršku projektima Rijeka EPK 2020 27 susjedstava i Lungomare.

Čestitao je svima nadolazeće blagdane, a u kulturnom programu predstavili su se Plesni studio Gym Dance Kastav -  Šljokice, Mješoviti pjevački zbor Gimpl iz Ravne Gore te Vrtić Lovran i OŠ Viktora Cara Emina, Lovran. Za kraj su Šajeta, Duško Jeličić Dule i Mario Battifiaca zapjevali „Božić je judi“.ispiši stranicu ispiši stranicu