Novosti

>

6. 2. 2019

Zračna luka Rijeka uz rekordan rast prometa povećala prihod za 50 posto

Zračna luka Rijeka uz rekordan rast prometa povećala prihod za 50 posto Zračna luka Rijeka 2018. godinu obilježava kao godinu u kojoj je oborila sve povijesne rekorde, ostvarivši ukupan promet od 183.606 putnika 4.655.866 tona tereta te 5.460 operacija, rečeno je na današnjoj konferenciji za novinare na kojoj su o rezultatima ali i tekućim investicijama izvijestili zamjenik župana arko Boras Mandić i direktor Zračne luke Tomislav Palalić.

Istaknuto je da je ovako značajan rast putničkog prometa,  rezultat brojnih aktivnosti, napora, ali i financijskih sredstava koje su Uprava Zračne luke Rijeka, u suradnji sa Primorsko-goranskom županijom, Ministarstvom mora, prometa i infrastrukture, Ministarstvom turizma, HTZ i TZ Kvarnera, uložili u uvođenje novih zračnih linija, kao i produljenje perioda operacija postojećih linija. Sukladno navedenim rekordnim rezultatima rasta prometa Zračna luka Rijeka bilježi i rekordne financijske rezultate. U 2018.g. ostvaren je ukupan prihod od gotovo 29 milijuna kuna što je rast od gotovo 50% u odnosu na 2017.g., sa rekordnom dobiti od gotovo 2,3 milijuna kuna.

Uz rast prometa i prihoda podrazumijeva se i rast zaposlenih, kojih je na vrhuncu sezone u 2018.g. bilo gotovo 100, a prvi put u povijesti je Zračna luka Rijeka zadržala i 50 posto novozaposlenih sezonskih radnika preko zime kako bi ih se sačuvalo za iduću sezonu u kojoj se očekuje daljnji rast prometa.

Što se tiče infrastrukturnih i ostalih ulaganja, u 2018.g. Zračna luka Rijeka je iz vlastitih sredstava te kapitalnih pomoći Ministarstva mora, prometa i infrastrukture i Primorsko-goranske županije  nabavila nužnu opremu za povećanje sigurnosnih i prometnih standarda, kao i povećanje vatrogasne kategorije aerodroma, izgrađen je semafor na raskrižju prometnica DC-103 i DC-102, a u tijeku je i rekonstrukcija zgrade putničkog terminala koja obuhvaća postavljanje nove stolarije i fasade, čime će biti dovršena i posljednja faza rekonstrukcije zgrade započet još 2012.g. od kada su značajna sredstva uložena u uređenje čitavog interijera zgrade. U posljednjih 7 godina u infrastrukturni razvoj Zračne luke Rijeka uloženo je preko 35 milijuna kuna kapitalnih pomoći od čega je Primorsko-goranska županija uložila 3,5 milijuna kuna.

Zračna luka Rijeka za iduću sezonu ima potvrđena i 4 nova avioprijevoznika: TUI, Volotea, Lufthansa i Air Serbia, koji će letjeti na 3 nove destinacije: London Gatwick, Marseille i Beograd. Uvođenje direktne redovne linije Rijeka-Beograd koja starta u svibnju, predstavlja vrlo značajan iskorak za našu regiju, budući je ista uvedena nakon gotovo 30 godina. Uz navedene nove aviokompanije, trenutno se pregovara o mogućem uvođenju još nekih linija, a potvrđen je i ostanak ovogodišnjih novih avioprijevoznika: Condora za Frankfurt i Transavije za Eindhoven, koji je značajno povećao broj letova, linija kreće već u travnju 2019., a u srpnju i kolovozu prometovati će čak 4 puta tjedno.

ispiši stranicu ispiši stranicu