Novosti

>

8. 7. 2019

Održana komemoracija za akademika Petra Strčića


GomirjePetar Strčić, istaknuti hrvatski povjesničar i arhivist, redoviti član Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti i dugogodišnji voditelj Zavoda za povijesne i društvene znanosti HAZU u Rijeci s Područnom jedinicom u Puli, preminuo je 23. lipnja 2019. godine, a četiri dana kasnije pokopan je u Krasu na otoku Krku, gdje se rodio 1936. godine.

Uz rodbinu, kolege i brojne okupljene u Gradskoj vijećnici, od Strčića su se svojim govorima oprostili tajnica Povijesnoga društva Rijeka Maja Polić, predsjednik Saveza antifašističkih boraca i antifašista PGŽ Dinko Tamarut, dekanica Filozofskoga fakulteta Ines Srdoč-Konestra, gradonačelnik Grada Rijeke Vojko Obersnel, predsjednik Skupštine PGŽ-a Erik Fabijanić te akademik Daniel Rukavina u ime Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti, uz moderaturu Sanje Holjevac.

Kao povjesničar, Strčić se uglavnom bavio poviješću zapadnog dijela Hrvatske, posebno hrvatskim narodnim preporodom u Istri i na kvarnerskim otocima te razdobljem između dva svjetska rata. Među brojnim postignućima pokojnog akademika, uz izdane radove, istraživanja, desetke knjiga, pokrenute časopise, organizirane skupove, istaknuto je Strčićevo ravnateljstvo nad Arhivom Hrvatske od 1978. do 1990. te upraviteljstvo Arhivom HAZU-a od 1990. do 2005. godine, kao i status predavača na fakultetima u Rijeci, Puli i Zagrebu. Strčić je sudjelovao u osnivanju Odsjeka za povijest pri Filozofskom fakultetu u Rijeci krajem 90-tih godina, čiji je bio i prvi pročelnik, od 2001. godine bio je voditelj Zavoda za povijesne i društvene znanosti HAZU u Rijeci s Područnom jedinicom u Puli, a bio je i dugogodišnji čelnik Povijesnog društva Rijeka.

Dobitnik je nagrade Primorsko-goranske županije i Grada Rijeke za životno djelo, kao i godišnjih nagrada Grada u nekoliko tri navrata, a zbog svojih zasluga proglašen je počasnim građaninom u nekoliko gradova i općina Primorsko-goranske županije. Ujedno akademik Strčić bio je jedan od autora prve Monografije Primorsko-goranske županije objavljene 1996. godine, kao i autor uvodnih tekstova u publikacijama objavljenim povodom 15. i  20. obljetnice Primorsko-goranske županije.

Ovom prigodom predsjednik Županijske skupštine, Erik Fabijanić je istaknuo: "Svima nama, njegovim suvremenicima, kao i budućim generacijama u trajno nasljeđe ostavio je  na tisuće ispisanih stranica znanstvenih radova i publikacija u kojima je neumorno i temeljito bilježio povijest i povijesna kretanja na zapadnom dijelu Hrvatske, a naročito Primorsko-goranske županije i Istre. Ne samo zbog ljubavi i povezanosti sa svojom rodnom primorskom grudom, nego i činjenice da je upravo ovaj kraj zbog svoje duge, dinamične i turbulentne povijesti, naprosto nepresušno vrelo za kroničare, istraživače i znanstvenike".
 
Komemoraciju su organizirali Zavod za povijesne i društvene znanosti HAZU u Rijeci s Područnom jedinicom u Puli, Grad Rijeka i Primorsko-goranska županija.

ispiši stranicu ispiši stranicu