Novosti

>

18. 9. 2019

Potpisani ugovori o obnovi još 6 tradicijskih barki

Arca Primorsko-goranska županija, kao vodeći partner na projektu Arca Adriatica osigurava obnovu 6 tradicijskih barki, od ukupno 19 predviđenih projektom , čiji je odabir izvršen putem javnog natječaja. Kriteriji za odabir su bili izvornost barke, povijesna vrijednost plovila, tehnički kriteriji za tradicijska plovila, dosadašnji doprinos prijavitelja u očuvanju i revitalizaciji maritimne baštine, sudjelovanje na manifestacijama zasnovanim na pomorskoj baštini (festivali mora, smotre i regate i sl.), sudjelovanje u radionicama tradicijskih pomorskih i brodograditeljskih vještina, te udio financiranja prijavitelja u obnovi barke.

Obnova svake barke će se popratiti dokumentarističkim snimanjem i izradom  tehničkog opisa barke.  Za obnovu su odabrane barke sljedećih prijavitelja: Ekomuzej "Mošćenička Draga", Mošćenička Draga (Guc iz 1933. godine), Koordinacija udruga za očuvanje i revitalizaciju pomorske, ribarske i brodograđevne baštine Kvarnera i Istre, 51 000 Rijeka (Guc iz 1970. godine), Sportsko društvo „Škarpina“ i Jedriličarski klub „Reful“, Nerezine i Cres (Pasara iz 1931. godine), Naš Lovran – Laurana nostra – Lovranska lantina, Lovran (Guc iz 1945. godine), Jedriličarski klub „Plav“,51 500 Krk (Gajeta iz 1958. godine) i Ikarski barkajoli, Ičići (Pasara iz 1976. godine).

S prijaviteljima je potpisan ugovor i održan sastanak na kojem su istaknute  njihove obveze i uloga koju imaju u revitalizaciji i očuvanju pomorske baštine za naš kraj. Aktivnosti prijavitelja vezane za očuvanje pomorske baštine traju za vrijeme i minimalno 5 godina od dovršetka projekta Arca Adriatica. U tom periodu, prijavitelji godišnje sudjeluju na minimalno tri regate tradicionalnih plovila ili drugih turističkih manifestacija usmjerenih na pomorsku baštinu Kvarnera i Jadrana. Obnovljene barke će biti smještene u lučicama i dostupne za razgled našim građanima i turistima kao vrijedni objekti pomorske baštine. 

Krajnji cilj aktivnosti obnove barki u projektu Arca Adriatica je iskoristiti obnovljene barke kao turističku infrastrukturu za stvaranje novog turističkog proizvoda čija je tema pomorska baština.


ispiši stranicu ispiši stranicu