Novosti

>

12. 11. 2019

U Mrkoplju održana konferencija "Djeca u fokusu"

Djeca u fokusu U Domu kulture u Mrkoplju održan je prvi u nizu Goranskih panela "Djeca o fokusu". Kroz prezentacije i panel rasprave predstavljene su aktivnosti, projekti i programi koji su doprinijeli unapređenju kvalitete života djece na području Gorskog kotara. Inicijator konferencije je Društvo Goranin Zagreb, a Primorsko-goranska županije je pokrovitelj.

Ova konferencija  uvod je u još nekoliko skupova slične tematike koji se planiraju organizirati na području Gorskog kotara.  Time se želi stvoriti efikasna platforma za promociju aktivnosti usmjerenih na najmlađe, osigurati  razmjena znanja i iskustva te formiranje kvalitetna partnerstva za realizaciju novih aktivnosti, projekata i programa. Poruka Konferencije je da je društveni kapital najvrjednija valuta u lokalnoj zajednici te da je on jedino jamstvo njezinog dugoročnog razvoja. Pozdravljajući okupljene, zamjenica župana Marina Medarić rekla kako joj je izuzetno drago da je ovakva jedna posebna konferencija posvećena upravo kvaliteti života djece, o tome gdje svi zajedno, lokalna i regionalna samouprava kao i država  možemo učiniti više.

"Predstavljanje programa i projekata koje  smo kao Županija proveli ili su u planu, a zahvaljujući kojima je upravo Gorski kotar prva mikroregija u RH stekla status Prijatelj djece, neka bude poticaj za nove ideje i programe.  Vjerujem da je ova konferencija samo početak ovakvih dijaloga na temu kako da svi zajedno učinimo kvalitetnijim život svim Goranima, a posebno djeci", naglasila je Medarić.

Gorski kotar je prva mikroregija u Republici Hrvatskoj (i za sada jedina) koja je stekla status "Prijatelj djece". To je jasan pokazatelj da su sve JLS pokazale veliku empatiju prema potrebama djece te su konkretnim inicijativa odgovorile na njih. S druge strane Primorsko-goranska županija je među prvima, uz Krapinsko-zagorsku županiju, u 2018. godini dobila status „Prijatelj djece“. Konferencija "Djeca u fokusu" logičan je nastavak suradnje JLS i Županije koje dijeli status "Prijatelj djece", a koje su kao jedan od glavnih prioriteta odabrale stvaranje sigurnog i poticajnog okruženja za djecu.

ispiši stranicu ispiši stranicu