Novosti

>

3. 12. 2019

Prijem povodom 25. obljetnice Matice slovačke Rijeka

NAjbolji inovatori Povodom 25. obljetnice Matice Slovačke Rijeka, u sjedištu Primorsko-goranske županije zamjenik župana Petar Mamula sa suradnicima primio je predstavnike Matice Slovačke Rijeka.

Uz predsjednicu Matice Miroslavu Gržinić, prijemu su prisustvovali i predstavnici Matice Slovačke iz Slovačke predvođeni prvim dopredsjednikom Marekom Hanuska, Ureda za iseljene Slovake u Bratislavi te Slovačkog kulturnog centara iz Našica.

Zamjenik župana Petar Mamula čestitao je 25. obljetnicu rekavši kako je Matica Slovačka Rijeka jedna od najaktivnijih udruga na području Primorsko-goranske županije. Istaknuo je 2020. godinu kada Rijeka nosi titulu Europske prijestolnice kulture, a što će biti prilika da sve manjine s područja grada i županije pokažu svoju raznolikost i nasljeđe.

Predsjednica Matice slovačke Rijeka Miroslava Gržinić zahvalila se Primorsko-goranskoj županiji na svim godinama dobre suradnje i pomoći koju je pružila udruzi kroz godine.
Matica Slovačka Rijeka osnovana je 3. prosinca 1994. Broji 65 članova te je jedna od petnaest članica Matica slovačkih koja djeluje unutar matične udruge Savez Slovaka. Udruga kroz različite aktivnosti i radionice, nastoji očuvati slovačku kulturu, jezik te narodne običaje Slovaka na području Primorsko-goranske županije.

Osim njegovanja slovačke kulture, jezika, narodnih običaja, brine i za organizaciju stručnih skupova, izložbi, promociju knjiga, obilježavanje slovačkih državnih praznika i obljetnica slovačkih književnika i dr.

Prijemu su prisustvovali i pročelnik Ureda županije Goran Petrc i voditelj Službe za zaštitu i spašavanje i civilno društvo Branko Škrobonja.

ispiši stranicu ispiši stranicu