Novosti

>

3. 10. 2018

Postav "U obrani domovine" bogatiji za zastavu 111. brigade

Kako čitati prostori plan
Stalni postav Zbirke Domovinskog rata „U obrani domovine“ Pomorskog i povijesnog muzeja Hrvatskog primorja od danas je bogatiji za ratnu zastavu 111. Brigade HV „Zmajevi zahvaljujući inicijativi Kluba zapovjedništva 111. brigade ZNG“. Upravo taj postav ostvaren je financijskim sredstvima Primorsko-goranske županije koja je, zajedno s nekoliko udruga proizašlih iz Domovinskog rata, inicijator ovog projekta. Događaju su u ime Primorsko-goranske županije prisustvovali župan Zlatko Komadina te zamjenica župana Marina Medarić sa suradnicima i predsjednik Županijske skupštine Erik Fabijanić.

Župan je istaknuo kako još jedanput svjedočimo časnoj ulozi ovog kraja i ljudi u obrani domovine. „111. brigada i njezina ratna zastava jedan je od kamena temeljaca stvaranja hrvatske vojske. 128. i 111. brigada naše su najveće brigade, a kroz 111. prošlo je 20 tisuća ljudi, preko 50 poginulo, oko 300 ranjenih,“dodao je župan te pozvao sve na okupljanje povodom Dana neovisnosti Republike Hrvatske.

Ravnateljica muzeja Nikolina Radić Štivić dodala je kako je stalni postav posvećen Domovinskom ratu otvoren 2015. godine na inicijativu Primorsko-goranske županije u suradnji s nekoliko udruga proizašlih iz Domovinskog rata. Predsjednik Kluba zapovjedništva 111. brigade ZNG Vlado Milković izrazio je želju da upravo ovaj postav postane mjesto gdje će mlađe generacije moći vidjeti i osjetiti dio priče i stvarnosti o Domovinskom ratu.

Izlaganjem ratne zastave 111. brigade HV u stalnom postavu muzeja prikladno će se predstaviti prva i najveća postrojba ZNG (kasnije HV) osnovana na području Operativne zone Rijeka. Na impresivnom i iznimno teškom ratnom putu 111. brigade HV mnogi su pripadnici postrojbe položili svoje živote za oslobođenje ratom zahvaćenih krajeva Republike Hrvatske i uspostavu mira. Stoga ratna zastava postrojbe nosi Red Nikole Šubića Zrinskog kojim su pripadnici postrojbe odlikovani za iznimne doprinose u Domovinskom ratu. Uz zastavu 111. Brigade u postavu su izložene i dvije originalne ratne zastave: ratne zastava "Branioci Gospića" Specijalne jedinice policije "Ajkula" i ratna zastava 128. brigade HV Sveti Vid.

Stalni postav posjetitelje kroz tri cjeline, upoznaje s kronologijom povijesnih zbivanja, tijekom kojih je ostvarena samostalnost i suverenost Republike Hrvatske. Postav su pomogle su ostvariti darovanjem predmeta udruge proizašle iz Domovinskog rata: Udruga specijalne policije iz Domovinskog rata "Ajkula", Udruga 128. brigade HV "Sveti Vid", Klub 138. brigade HV "Goranski Risovi", Hrvatski časnički zbor Primorsko-goranske županije, Udruga 111. brigade HV "Zmajevi" i pripadnici nekadašnjeg Pričuvnog sastava Rijeka.

Vojni muzej MORH-a ustupio je na korištenje vojne zemljovide Odjela za raščlambu ratnih operacija MORH koji su izloženi u postavu, a Hrvatska radio televizija ustupila je vrijedan arhivski video materijal.Postav je u najvećoj mjeri ostvaren zahvaljujući brojnim fotografijama ratnih fotoreportera, koji su kao djelatnici Novog lista i pričuvnih postrojbi HV obilazili ratom zahvaćene krajeve RH i bilježili vrijedan dokumentarni materijal.
Za rad na ostvarenju postava zadužen je kustos Pomorskog i povijesnog muzeja Hrvatskoga primorja, Ivo Mileusnić.

Zbirka Domovinskog rata ujedno je i jedina zbirka takvog karaktera na području Primorsko-goranske županije.

ispiši stranicu ispiši stranicu