Novosti

>

4. 10. 2018

Prezentiran pilot projekt "Testiranje školske djece na celijakiju"

Kako čitati prostori plan
U okviru europskog projekta „Focus in CD“ / „Fokus na celijakiju“, pilot projekt "Testiranje školske djece na celijakiju" prezentiran je u Osnovnoj školi Ivan Goran Kovačić u Delnicama. Nositelj projekta je Udruga za celijakiju Primorsko-goranske županije, a provest će se s ciljem što ranijeg otkrivanja bolesti. Testiranju na celijakiju prethodi prezentacija nastavnicima te roditeljima djece koja pohađaju prve razrede.

U Delnicama je pilot projekt, kao i njegove glavne ciljeve, predstavila voditeljica projekta u ime Udruge za celijakiju Marina Milinović te pozvala roditelje na suradnju u prevenciji zdravlja njihove djece. Bolest s medicinskog stajališta predstavio je voditelj projekta za KBC Rijeka prof. dr. sc. Goran Palčevski, a u ime PGŽ o projektu je govorila Alemka Mirkov.

Testiranjem će se obuhvatiti 1500 djece prvih razreda osnovnih škola, a izvršit će ga osoblje Klinike za pedijatriju KBC-a Rijeka. Provest će se brzim testovima - uzimanjem kapljice krvi iz prsta.  Rezultati će se odmah očitovati na ekranu testera. Ukoliko brzi anti-tTG test bude pozitivan, dijete će se uputiti pedijatrijskom gastroenterologu koji će učiniti daljnju dijagnostičku obradu s ciljem potvrde ili opovrgavanja dijagnoze celijakije.

Celijakija je kronična sistemska autoimuna bolest čija se  klinička slika promijenila posljednjih godina, tako da su česti blagi i asimptomatski oblici bolesti, što ju čini teže prepoznatljivom. Nedijagnosticirana i/ili neliječena bolest povezana je s velikim brojem teških komplikacija i popratnih bolesti. Za dobrobit oboljelog, od izuzetne je važnosti što prije otkriti bolest za koju nema lijeka u klasičnom smislu, već je jedini lijek stroga doživotna bezglutenska dijeta.

Tema celijakije na projektu „Focus IN CD“ okupila je  12 ravnopravnih partnera iz 5  zemalja Srednje Europe: Slovenije, Mađarske, Italije, Njemačke i Hrvatske.   Hrvatski partneri su: Primorsko-goranska županija, Udruga za celijakiju Primorsko-goranske županije Rijeka i Klinički bolnički centar Rijeka. Primorsko-goranska županija u ovoj fazi provođenja projekta sudjeluje prvenstveno u aktivnostima prezentacije i komunikacije.

Više o projektu nalazi se na web stranici.

ispiši stranicu ispiši stranicu